EU planira da ukine roming između EU i Zapadnog Balkana

Dodajte komentar

Evropska komesarka zadužena za digitalnu politiku Marija Gabrijel objaviće na samitu u Bugarskoj u maju iduće godine plan za ukidanje rominga između EU i zemalja Zapadnog Balkana.

Gabrijel je za portal EURACTIV.com rekla da će predstaviti detaljan set mjera na sastanku o proširenju zabrane naplate rominga u EU na Srbiju, Makedoniju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu.

Na tome trenutno rade pravni savjetnici Evropske komisije, objavio je briselski portal.

Bugarska, koja 1. januara preuzima šestomjesečno rotirajuće predsjedavanje EU, 17. maja 2018. godine biće domaćin samita EU-Zapadni Balkan u Sofiji.

U EU se od 15. juna ne naplaćuje roming i građani Unije mogu širom bloka da zovu, šalju poruke i pretražuju internet na svojim mobilnim uređajima po istoj cijeni kao da su kod kuće.

Ipak, komesarka je istakla da ne može da kaže koliko bi vremena moglo da prođe prije nego što sporazum o ukidanju rominga između EU i zapadnobalkanskih zemalja stupi na snagu.

“Zaista mi je važno da ne rasplamsavam očekivanja koja nisu izvodljiva i realna. EU je za to trebalo deset godina … Treba da ostanemo mirni i uradimo to veoma ozbiljno jer su očekivanja u regionu ogromna”, kazala je Marija Gabrijel.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *