Američka ekonomija – mašina za izradu milionera

Devedesetih godina, biti milioner je stvarno značilo nešto, o čemu govori podatak da je prije dvadesetak godina bilo značajno manje milionera u SAD-u, nego što je to danas slučaj.

Primjera radi, 1995. godine, tek tri miliona američkih domaćinstava je posjedovalo bogatstvo veće od milion dolara, što je činilo procenat od oko 3 procenta stanovništva.

Ideja o dostizanju statusa milionera je bila malo vjerovatna, o čemu govori podatak da je popularna TV emisija iz 1999. godine pitala ko želi da postane milioner, što je u to vrijeme bila itekako velika stvar.

Danas, ova tema ne zavređuje istu pažnju. Prema istraživanju američkog FED-a o potrošnji domaćinstava tokom 2016. godine, gotovo 15 miliona američkih domaćinstava raspolaže imovinom vrednom većom od milion dolara. Podsjetimo, neto vrijednost se definiše kao štednja i imovina domaćinstva minus njegov dug.

Ako prilagodimo ovu računicu inflaciji, danas postoji nešto više od 9,1 milion domaćinstava u SAD, koji bi bili milioneri 1995. godine, što predstavlja skok od 3 na preko 7 procenata stanovništva SAD-a.

U nedavno objavljenom istraživanju, ekonomista Njujorškog univerziteta Edvard Volf ističe da je u deceniji prije 1995. godine u redovima milionera zabilježen mali rast.

Povećanju broja milionera najviše doprinijelo berzansko tržište

Millionerski bum je dio akcije brzog porasta nejednakosti u bogatstvu u periodu nakon 1980. godine. Naime, dok su niža i srednja klasa bilježile sporiji rast prihoda, plate su bile u stalnom porastu za Amerikance sa visokim prihodima. Kombinujte veće prihode sa snažnim berzanskim tržištem i dobijate mnogo više milionera.

U periodu od 2013. do 2016. godine broj milionerskih domaćinstava je porastao za više od 2 miliona. Volf tvrdi da se to uglavnom može pripisati aktivnostima na berzi. Porast cijena akcija, takođe, objašnjava porast broja djece-milionera, onih sa neto vrijednošću od 10 miliona dolara, čiji se broj povećao sa 400.000 u 2013. godini na više od 630.000 u 2016. godini.

Međutim, milion dolara danas nema istu vrijednost koju je imao 1995. godine. Naime, da bi bio jednak milioneru iz 1995. godine, današnji milioner bi trebao da ima imovinu vrijednu 4 miliona dolara, kako bi se rangirao na isto mesto kao milioner iz 1995. godine.

Ekonomski.net

Check Also

Hrvatske banke očekuju veliko slivanje novca na tekuće i žiro račune krajem godine

Ukupni depoziti kod poslovnih banaka krajem juna su iznosili 383,3 milijarde kuna (51,1 milijardu eura), …

Leave a Reply

Your email address will not be published.