Američka ekonomija – mašina za izradu milionera

Dodajte komentar

Devedesetih godina, biti milioner je stvarno značilo nešto, o čemu govori podatak da je prije dvadesetak godina bilo značajno manje milionera u SAD-u, nego što je to danas slučaj.

Primjera radi, 1995. godine, tek tri miliona američkih domaćinstava je posjedovalo bogatstvo veće od milion dolara, što je činilo procenat od oko 3 procenta stanovništva.

Ideja o dostizanju statusa milionera je bila malo vjerovatna, o čemu govori podatak da je popularna TV emisija iz 1999. godine pitala ko želi da postane milioner, što je u to vrijeme bila itekako velika stvar.

Danas, ova tema ne zavređuje istu pažnju. Prema istraživanju američkog FED-a o potrošnji domaćinstava tokom 2016. godine, gotovo 15 miliona američkih domaćinstava raspolaže imovinom vrednom većom od milion dolara. Podsjetimo, neto vrijednost se definiše kao štednja i imovina domaćinstva minus njegov dug.

Ako prilagodimo ovu računicu inflaciji, danas postoji nešto više od 9,1 milion domaćinstava u SAD, koji bi bili milioneri 1995. godine, što predstavlja skok od 3 na preko 7 procenata stanovništva SAD-a.

U nedavno objavljenom istraživanju, ekonomista Njujorškog univerziteta Edvard Volf ističe da je u deceniji prije 1995. godine u redovima milionera zabilježen mali rast.

Povećanju broja milionera najviše doprinijelo berzansko tržište

Millionerski bum je dio akcije brzog porasta nejednakosti u bogatstvu u periodu nakon 1980. godine. Naime, dok su niža i srednja klasa bilježile sporiji rast prihoda, plate su bile u stalnom porastu za Amerikance sa visokim prihodima. Kombinujte veće prihode sa snažnim berzanskim tržištem i dobijate mnogo više milionera.

U periodu od 2013. do 2016. godine broj milionerskih domaćinstava je porastao za više od 2 miliona. Volf tvrdi da se to uglavnom može pripisati aktivnostima na berzi. Porast cijena akcija, takođe, objašnjava porast broja djece-milionera, onih sa neto vrijednošću od 10 miliona dolara, čiji se broj povećao sa 400.000 u 2013. godini na više od 630.000 u 2016. godini.

Međutim, milion dolara danas nema istu vrijednost koju je imao 1995. godine. Naime, da bi bio jednak milioneru iz 1995. godine, današnji milioner bi trebao da ima imovinu vrijednu 4 miliona dolara, kako bi se rangirao na isto mesto kao milioner iz 1995. godine.

Ekonomski.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *