EU objavila “crni spisak” poreskih rajeva

Dodajte komentar

Evropska unija je usvojila “crni spisak” od 17 zemalja u kojima se nezakonito omogućava utaja poreza.

Četiri  zapadnobalkanske zemlje nisu uvrštene u taj spisak pošto su se obavezale da će do 2019. ispuniti međunarodna i evropska mjerila za sprečavanje pronevjera plaćanja poreza.

U paketu mjera koji je usvojio Savjet ministara za ekonomiju i finansije EU je navedeno da su Srbija, BiH i Crna Gora prihvatile zahtjeve Evropske komisije.

U dokumentu ministara EU stoji i to da, a tome se priključila i Makedonija, da Srbija, Crna Gora i BiH postanu članice šireg međunarodnog okvira ili pravila primjene standarda EU za to da se obezbijedi plaćanje poreza na dobit tamo u svijetu gdje je profit i ostvaren.

Te zahtjeve su prihvatili i Albanija, Turska, Jordan, Fidži, Svazilend, Vijetnam, Maroko, Maldivi i Zelenortska ostrva.

Na “crnom spisku” zemalja koje nisu dale garancije ili preduzele mjere da će spriječiti utaju poreza su Američka Samoa, Barbados, Bahamas, Grenada, Guam, Makao, Maršalova ostrva, Mongolija, Namibija, Palau, Panama, Santa Lusija, Samoa, Sjeverna Koreja, Trinidad-Tobago, Tunis i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Zemlje s “crnog spiska” su pozvane da svoje zakone i mjere usklade s međunarodnim i pravilima EU o izbjegavanju plaćanja poreza tamo gdje se ostvari dobit, a utvrđen je i niz “odbrambenih mjera”, odnosno kazni koje će primjenjivati kad se utvrdi da se utaja poreza ne sprječava.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *