CG učestvovala u velikoj međunarodnoj sajber akciji

Dodajte komentar

Međunarodni partneri, među kojima su službenici Uprave policije MUP-a su, 29. novembra 2017. godine realizovali zajedničku akciju, u koordinaciji sa američkim Fderealnim istražnim biroom (FBI) i sa Kriminalistčkom policijom Njemačke, Europolovim Sajber centrom (EC3), Eurojust-om kao i privatnim sektorom, u kojoj je onesposobljena jedna od najvećih “malver porodica” odnosno botnet mreža zvana Andromeda, saopšteno je danas iz Uprave policije.

“Ovi široko rasprostanjeni malveri kreirani su da zaraze mrežne sisteme i kompjutere. Glavni cilj zlonamjerne mreže Andromeda je bio da raširi druge malvere “porodice” jer je Andromeda bila povezana sa 80 drugih malvera. U posljednjih šest mjeseci registrovano je da su ovi malveri blokirali oko million uređaja svakog mjeseca širom svijeta. Ova akcija je nastavak prošlogodišnje uspješno završene akcije Avalanche”, navodi se u saopštenju Uprave policije.

U saopštenju se dodaje da su zajedničkom akcijom 29. novembra međunarodni partneri među kojima i Crna Gora preduzeli mjere protiv servera i domena koji su korišćeni u širenju ovog malvera.

“Službenici Uprave policije su u saradnji sa privatnom kompanijom DOMEN.ME iz Podgorice, preduzeli mjere i radnje u cilju gašenja i zaplijene crnogorskih internet domena preko kojih se vršilo širenje malvera. Domen .me su naime koristili inostrani državljani na teritorijama drugih država a podaci do kojih je crnogorska policija uspjela da dođe su pomogli u hapšenju, odnosno procesuiranju lica – inostranih državljana osumnjičenih da su širili malvere”, kazali su iz Uprave policije.

Naveli su i da su preko 1.500 domena malicioznih softvera bili predmet akcije blokiranja.

“Na osnovu izvještaja Microsofta, tokom 48 sati akcije otprilike dva milliona IP adresa u 223 zemlje su zaplijenjene. Prvi osumnjičeni je uhapšen u Bjelorusiji. Mjere na zapljeni i blokiranju zaraženih Andromeda softvera preduzete su u Austriji, Belgiji, Finskoj, Italiji, Holandiji, Poljskoj, Španiji, Velikoj Britaniji, Australiji, Bjelorusiji, Kanadi, Singapuru, Tajvanu i Crnoj Gori”, zaključuje se u saopštenju Uprave policije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *