Tuhman

Božićni rast cijena akcija – mit ili istina?

Kada je u pitanju investiranje u akcije, ova godina je na globalnom nivou bila odlična. Gotovo svi najvažniji indeksi na svijetu značajno su porasli, pri čemu su investitori ostvarili iznadprosječno visoke prinose.

Ako je suditi po istoriji, kraj godine bi takođe trebalo da bude odlično vrijeme za ulaganje. Naime, analitičari i statističari su na američkom berzanskom tržištu primetili interesantan fenomen. U nedjelju između katoličkog Božića i Nove godine cijene akcija gotovo uvjek rastu. SP500 indeks, koji je dobar pokazatelj ukupne situacije na tržištu, u posljednih 46 godina, u posljednjim danima decembra je rastao u čak 35 godina. U nešto manjoj mjeri, akcije imaju tendenciju rasta tokom cijelog decembra, a taj fenomen se zove “Santa Claus rally” ili u slobodnom prevodu “Rast cijena kojeg donosi Deda Mraz”. Mnogi investitori smatraju da ovaj fenomen nije slučajnost.

Analitičari Admiral Markets-a u nastavku navode nekoliko argumenata koji idu u prilog rasta cijena akcija u vrijeme Božića. Prvi argument je opšti optimizam u vrijeme praznika. Budući da na berzama trguju milioni ljudi, a većina ih je zbog Božića dobro raspoložena, veća je vjerovatnoća da će krajem godine biti spremniji da kupuju nego prodaju akcije. Neka istraživanja su čak otkrila statističku povezanost između loših vremenskih uslova u velikim finansijskim gradovima i pada cijena na berzi.

Drugi argument je sezona godišnjih odmora bankara, fond menadžera i profesionalnih tradera. Naime, upravo ova kategorija investitora odrađuje većinu “short sellinga”, tj. otvaranja prodajnih pozicija s kojima se može profitirati na padu cijene akcija ili ostalih instrumenta, npr. valute na Forex tržištu. Budući da je manje profesionalaca aktivno u božićno vrijeme, manji je interes za prodaju instrumenata, pa kupci prevladavaju.

Treći argument se temelji na činjenici da cijene akcija i berzanskih indeksa imaju tendenciju dugoročnog rasta. U posljednih 100 godina, američke akcije u prosjeku rastu gotovo 10% godišnje. Zbog toga, u svakom kraćem periodu, uključujući božićno vrijeme, rast je nešto izgledniji scenario od pada.

Četvrti argument je još jedan fenomen opšte poznat na finansijskim tržištima, a radi se o proročanstvu koje samo sebe ispunjava. Zagovornici ovog argumenta smatraju da nije bitno kako je došlo do toga da akcije rastu krajem godine. Onog trena kada je fenomen otkriven, investitori su masovno počeli da kupuju akcije u predbožićno vrijeme, kako bi profitirali na tome. Upravo ta kupovina uzrokuje dodatni rast koji potvrđuje teoriju, a vremenom ovaj fenomen postaje sve izraženiji.

No, čak i ako se zanemare sezonski razlozi, ekonomska situacija u SAD je odlična. Sudeći po BDP-u, ekonomija je u posljednjem kvartalu porasla za 3,3%, stopa nezaposlenosti pada i trenutno iznosi 4,1%, a ne treba zanemariti i želju predsjednika Trampa da uvede nove poreske olakšice, što bi smanjilo troškove poslovanja kompanija i verovatno dovelo do nastavka rasta cijena akcija.

Check Also

Gubitak Jugopetrola 82,19 hiljada eura

Naftna kompanija Jugopetrol završila je prvi kvartal sa neto gubitkom od 82,19 hiljada eura, 13 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *