Ubjedljivo najniži BDP po stranovniku u regionu ima BiH

Bosna i Hercegovina iz godine u godinu je najgore rangirana kada je riječ o analizi standarda njenih stanovnika i građana zemalja regiona, Evrope i svijeta.

Prema standardu kupovne moći, BDP po stanovniku u Crnoj Gori lani je iznosio 42 odsto prosjeka Evropske unije, u Makedoniji 38, Srbiji 36, a u BiH tek 31 odsto evropskog prosjeka, podaci su Statističke agencije EU “Eurostat”.

Na osnovu kriterijuma stvarne individualne potrošnje po stanovniku, Crna Gora sa nalazi na 54, Srbija na 45, a BiH na 41 odsto prosjeka EU.

Bijedom BiH prije par mjeseci pozabavili su se ni manje ni više nego Afrikanci, čiji je portal Howafrica.com uradio istraživanje koje je pokazalo da su neke afričke države bogatije od pojedinih zemalja Evrope.

Analizirajući BDP po stranovniku, došli su do podatka da je on ubjedljivo najniži upravo u BiH, odnosno da iznosi tek 8.590 dolara.

Iako su i one svrstane u deset najsiromašnijih, Makedonija, Srbija, Crna Gora i Hrvatska ipak su iznad Bosne i Hercegovine u ovom pogledu.

Check Also

Telekom: Osim besplatnih gigabajta, otključani i Extra TV kanali

Nakon besplatnog interneta koji za slobodne dane povodom Dana nezavisnosti poklanjaju korisnicima, Crnogorski Telekom je …

Leave a Reply

Your email address will not be published.