Dolar ojačao nakon usvajanja poreske reforme u SAD-u

Dodajte komentar

Dolar je ojačao u ponedjeljak prema korpi valuta na međunarodnim tržištima jer je proteklog vikenda američki Senat konačno prihvatio prijedlog poreske reforme, no uspon mu je ograničen zbog sumnje u pogledu daljeg rasta kamatnih stopa.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je u takvim okolnostima ojačao 0,5 posto, na 93,35 bodova. Potom se stabilizovao u plusu od oko 0,4 posto u poređenju sa zatvaranjem trgovanja u petak, nakon trodnevnog slabljenja.

Američka je valuta prema japanskoj pritom ojačala 0,6 posto, na 112,935 jena. U ranijem je trgovanju u jednom trenutku zabilježila najviši  nivo od 17. novembra, od 112,985 jena.

Euro je prema dolaru u takvom svijetlu skliznuo oko 0,4 posto, na 1,1858 dolara. U fokusu ulagača bila je vijest da je Senat u subotu odobrio predlog poreske reforme, čime je učinjen veliki korak bliže cilju republikanaca i predsjednika Donalda Trumpa, a što bi bile najveće izmjene poreznih zakona u SAD-u od 1980-ih godina.

 

Od važnih ekonomskih pokazatelja ove se nedjelje za euro izdvaja podatak o njemačkoj industrijskoj proizvodnji čija se objava očekuje u srijedu. Što se dolara tiče, ulagačima bi smjernice, kao i obično, trebalo da da podatak o zaposlenosti u SAD-u, koji je na rasporedu za objavu u petak.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *