Naslovne strane dnevnih novina za 2. decembar – Najvažniji naslovi iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Italijani vratili sumnjivo uzete milione EPCG

I talijanska kompanija A2A odustala je od potraživanja od 7,75 miliona eura od Elektroprivrede Crne Gore za sporne konsultantske usluge (EPCG) i, u međuvremenu, vratila prethodno naplaćenih 4,34 miliona.

Kontroli letenja još 2,7 miliona

Privredni sud usvojio je i drugu tužbu Kontrole letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) protiv domaće avio-kompanije Montenegro erlajns (MA) koja joj je dužna, po pravosnažnosti presude, da plati ukupno oko 2,07 miliona eura, potvrđeno je juče Vijestima iz izvora bliskih sudu.

Obećali bolje dane za tri godine

Rast ekonomije iznad četiri odsto, veći budžetski prihodi od planiranih, očuvanje makrekonomske i finansijske stabilnosti, nova zapošljavanja, smanjenje budžetskog deficita i zaduživanja su pokazatelji koji doprinose boljem standardu građana i kvalitetu njihovog života.

Dnevne novine

Ekonomski rast biće minimum četiri odsto

Realan rast crnogorske ekonomije u ovoj godini biće znatno veći od planiranog i ne manji od četiri odsto, što je skoro dva puta više od prosjeka u državama EU i oko 1,5 procentnih poena više od očekivanog rasta u regionu zapadnog Balkana, saopštio je premijer Duško Marković.

Uprava Ski-centra izostala sa sastanka

Predstavnici uprave Ski centra Kolašin 1450 nijesu se u petak pojavili na sastanku u Podgorici, koji je organizovala Nacionalna turistička organizacija (NTO) radi rješavanja novonastalih nesuglasica između rukovodstva tog privrednog društva i hotela Bjanka.

U blokadi 16.210 firmi

Centralna banka (CBCG) objavila je u petak novi spisak preduzeća sa blokiranim računima, na kojem je 166 kompanija više nego na prethodnom. Na spisku, koji CBCG objavljuje mjesečno, u skladu sa Zakonom o platnom prometu, nalazi se 16.210 kompanija sa evidencije Centralnog registra privrednog subjekata (CRPS), Poreske uprave i CBCG.

Dan

Spornim odlukama brišu 157 miliona gubitaka

Setom odluka, koje je pripremio odbor direktora Elektroprivrede (EPCG) i koje će akcionari usvojiti krajem decembra, predviđeno je da se kroz smanjenje osnovnog kapitala, sredstvima emisione premije i neraspoređenom dobiti pokriju akumulirani gubici od 156,98 miliona eura. Akcionari EPCG su i prije dvije godine usvojili odluke o pokriću gubitaka kroz smanjenje kapitala, ali su uz to i htjeli da isplate 35 miliona eura dividende akcionarima. Komisija za hartije od vrijednosti (KHOV) nije prihvatila takve odluke akcionara EPCG, pa je na kraju energetska kompanija morala da poništi usvojene odluke.

Ne znaju koliko će platiti mimo ugovora

Ministar saobraćaja Osman Nur.ković, jedan od najodgovornijih ljudi za realizaciju projekta autoputa, ne zna koliko će, pored već ugovorenih 809,6 miliona eura, Vladu i građane dodatno koštati da se prioritetna dionica autoputa od Smokovca do Mateševa priključi na elektromrežu.

Ugovor istekao, linija obustavljena

Pošto je istekao ugovor koji je državna kompanija Barska plovidba proljetos potpisala sa hrvatskom Jadrolinijom, od juče putnički brod “Dubrovnik više ne saobraća između Bara i Barija, i jedina pomorska linija između Crne Gore i Evrope, ponovo je obustavljena. Predsjednik odbora direktora Barske plovidbe kapetan Ljubo Kočović potvrdio je da brod više neće saobraćati na ovoj liniji.

Pobjeda

Zbog KAP-a ne mogu procijeniti koliko će struje faliti

Energetski bilans Crne Gore za narednu godinu, kojije u četvrtak usvojila Vlada, obuhvata bilanse električne energije, uglja i naftnih derivata, kao i mjere za njegovu realizaciju. – Neizvjesnost buduće potrošnje Kombinata aluminijuma u narednoj godini ograničava pouzdano planiranje konzuma, a samim tim i procjenu nedostajućih količina električne energije i naftnih derivate, dok neizvjesnost buduće proizvodnje vjetroelektrana na Krnovu ograničava pouzdano planiranje proizvodnje električne energije kaže se u Vladinom dokumentu.

Saša Radulović predsjednik Generalne skupštine REC-a

Državni sekretar iz Ministarstva održivog razvoja i turizma Saša Radulović izabranje za predsjednika Generalne skupštine Regionalnog centra za životnu sredinu (REC). Zasjedanje Generalne skupštine REC-a, održano je juče u Budimpešti gdje su izabrani novi članovi.

Marković: Učinićemo sve da dogodine svi građani osjete boljitak

Premijer Duško Marković jučeje na konferenciji povodom godinu dana rada, kazao da je Vlada postigla odlične rezultate, ostvarila većinu ciljeva, u nekim resorima i iznad planiranih i da se očekuje rast ekonomije ne manji od četiri odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *