Italijani vratili sumnjivo uzete milione EPCG

Dodajte komentar

I talijanska kompanija A2A odustala je od potraživanja od 7,75 miliona eura od Elektroprivrede Crne Gore za sporne konsultantske usluge (EPCG) i, u međuvremenu, vratila prethodno naplaćenih 4,34 miliona.

To je otkriveno u revizorskom izvještaju EPCG koji je od juče dostupan na veb sajtu energetske kompanije, čiji je A2A suvlasnik.

Potpisanim Ugovorom, a sve u cilju punog i konačnog poravnanja bilo kojeg mogućeg zahtjeva, bilo koje od ugovorenih strana, a u vezi sa konsultatskim uslugama A2A se obavezao da povuče sve fakture koje je dostavio EPCG u punom iznosu od 7.750.280 eura odnosno da plati iznos od 4.340.000 eura u roku od 30 dana od potpisivanja ovog ugovora. A2A je platio ovaj iznos 6. novembra 2017. godine, navodi se u revizorskom izvještaju.

Elektroprivreda je objavila izvještaj o poslovanju za 2016, a zainteresovani akcionari i javnost saznali da je energetska kompanija 23. oktobra ove godine tajno potpisala Ugovor o poravnanju sa A2A S.P.A.

Sumnjive usluge za potrebe EPCG predmet su krivičnog postupka u Crnoj Gori i polemike već par godina, a odnedavno tim problemom se bavi i italijansko tužilaštvo. A2A je rukovodio EPCG od kraja 2009. do početka avgusta ove godine kada je napustio rukovodeća mjesta.

Predmet Ugovora o poravnanju, kako se navodi u revizorskom izvještaju za 2016, bilo je rješavanje spora koji je nastao po osnovu fakturisanih konsultatskih usluga A2A za EPCG u periodu od 2010. do kraja 2012. ukupne vrijednosti 7,75 miliona eura, kao i iznos koji je EPCG platila A2A na osnovu dostavljenih faktura u iznosu 4,34 miliona.

Revizorskoj kući Emst & Young Montenegro nije, kako je napomenuto, dostavljen ugovor o konsultantskim uslugama sa A2A, osim Ugovora o poravnanju koji je potpisan 23. oktobra 2017. godine, kao ni drugi dokazi da su Italijani sporne usluge zaista obavili EPCG.

Vlada do polovine maja 2018. ima rok da definiše model kako će isplatiti manjinski vlasnički udio A2A u EPCG za 250 miliona.

Revizor je, inače, dao mišljenje sa rezervom na finansijske izvještaje o poslovanju Elektroprivrede Crne Gore za prošlu godinu. Razlozi za mišljenje sa rezervom su nedostatak dokaza o vlasništvu za dio nekretnina, postrojenja i opreme, zatim dugoročna rezervisanja za naknade zaposlenima koja se odnose na rezervisanja po osnovu prava na otpis dijela stambenih kredita u iznosu od 2,42 miliona eura, kao i obaveze prema dobavljačima u iznosu od 3,41 milion eura i 4,1 milion eura obračunatih obaveza za različite konsultantske usluge A2A s.p.a. Italija.

Revizor, kako je napomenuto u izvještaju, nije mogao doći do ličnih podataka zaposlenih EPCG kako bi mogao da utvrdi iznos greške na rezervisanjima za naknade zaposlenima koja se odnose na rezervisanja po osnovu prava na otpis dijela stambenih kredita.

I prethodni revizor je za 2015. godinu dao mišljenje sa rezervom zbog nedostatka dokaza o vlasništvu nad dijelom osnovnih sredstava.

Menadžment Elektroprivrede bi da briše stare gubitke

Skupština EPCG je 29. decembra, kada akcionari, pored poslovanja u 2016, treba da razmatraju odluke o pokriću akumuliranog gubitka, smanjenju osnovnog kapitala po osnovu pokrića gubitaka i neraspoređene dobiti.

Akumulirani gubitak EPCG, prema usvojenim i revidovanim finansijskim iskazima na dan 31.12.2016. godine iznosi 156.984.140 eura. Pokriće se, prema predlogu sadašnjeg menadžmenta, iz sredstava emisione premije u iznosu od 8.613.641 eura, neraspoređene dobiti u iznosu od 51.963.974 eura i osnovnog kapitala u iznosu 96.409.525 eura.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *