Gašenje otkupa obveznica ECB očekuje se u septembru

Europska centralna banka (ECB) trebala bi da prekine mjesečni otkup obveznica do septembra iduće godine, ocjenjuje većina ekonomista u anketi Reutersa što još jednom potvrđuje da je ekonomski oporavak eurozone “uhvatio korijenje”.

U anketi sprovedenoj između 24. i 29. studenog učestvovalo je ukupno 65 ekonomskih analitičara, a njih 52 izjasnilo se o potrebi ukidanja otkupa obveznica koji iznosi 60 milijardi eura mjesečno.

Ništa ‘preko noći’ 
U toj grupi njih 34 smatra da bi taj monetarni podsticaj trebalo ukinuti do septembra 2018. godine. Od 60 ekonomista, njih 52 slaže se da bi ECB svakako trebao zaustaviti otkup obveznica do kraja iduće godine. Tek vrlo mala grupa očekuje da će podsticaj biti nastavljen i nakon 2018. godine. Podsjetimo, ECB je u oktobru najavio da će od januara do septembra prepoloviti iznos otkupa postupnim mjesečnim smanjivanjem.

Jennifer McKeown, glavni ekonomista za Evropu u Capital Marketsu ističe za Reuters kako je monetarna vlast eurozone najavila kako program otkupa neće prestati “preko noći”, pa bi njegovo potpuno gašenje u septembru izazvalo nestabilnosti na finansijskom tržištu. “Odluka o gašenju u septembru je moguća, ali treba biti najavljena daleko unaprijed“, smatra McKeown. Međutim, ako ne izmijeni vlastita pravila, ECB i nema mnogo opcija osim ukidanja otkupa tokom 2018. jer se približava maksimalnim nivoima vrijednosti obveznica pojedinih država koje smije držati.

Najviše optimizma 
Što se tiče prognoza ekonomskog rasta eurozone, analitičari su u anketi Reutersa pokazali najviše optimizma u posljednjih godinu dana. Tako ove godine u prosjeku očekuju 2,3 posto rasta BDP-a te 2,1 posto u idućoj godini. Što se tiče prognoza o inflaciji, nema promjena u odnosu na anketu sprovedenu mjesec ranije. Naime, analitičari ne očekuju da će stopa inflacije dohvatiti ECB-ov cilj od dva posto prije drugog polugodišta 2019. godine. Za ovu se godinu očekuje inflacija od 1,5 posto, a za iduću od 1,4 posto. Iduće zasjedanje ECB-a na rasporedu je 14. decembra.

Check Also

Kreće projekat “Crna Gora radi”, za preporod državnih preduzeća

Projekat „Montenegro Works“ (MW) potreban je Crnoj Gori da bi se uspostavio efikasan mehanizam finansijskog …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *