Banke moraju da pronađu alternativu bitkoinu

Dodajte komentar

Banke bi trebalo što pre da uvedu mogućnost trenutnih novčanih transfera 24 sata dnevno. Sve to kako bi umanjile privlačnost digitalnih valuta poput bitkoina, poručio je visoki zvaničnik Evropske centralne banke.

Kriptovalute nude mogućnost trenutnih elektronskih transfera i proteklih mjeseci našle su se u fokusu rasprava finansijskih stručnjaka. Pojedine centralne banke čak razmatraju mogućnost uvođenja sopstvenih digitalnih valuta.

Bitkoin je ove nedjelje premašio vrijednost od 11.000 dolara i njegova vrijednost od početka godine je više nego udeseterostručena, ali Yves Mersch, član ECB-ovog izvršnog odbora, umanjuje važnost digitalnih valuta.

Tvrdi da, ipak, komercijalne banke moraju da ponude alternativu. “Banke moraju što prije da uvedu mogućnost trenutnih transfera i da osiguraju alternativni narativ pokrenutoj javnoj raspravi o navodnim inovacijama koje su donijeli programi virtualnih valuta”, kazao je Mersch na skupu u Rimu.

Tek rijetke maloprodajne kompanije prihvataju plaćanje digitalnim valutama koje, ipak, zadaju glavobolje centalnim bankama, jer ugrožavaju njihovu kontrolu nad bankarskim sistemom i nad izdavanjem novca. To znači da mogu,takođe, da potkopaju mjere monetarne politike, kojima centralne banke upravljaju inflacijom.

Upravo zato neke među njima, poput britanske Bank of England i švedskog Riksbanka, proučavaju prednosti eventualnog uvođenja sopstvenih digitalnih valuta. Mersch napominje da i ECB namjerava da eksperimentiše s izdavanjem novca putem digitalnih tehnologija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *