High tech krađa automobila bez ključa: Mercedes ukraden za minut (video)

Dodajte komentar

Policija Zapadnog Midlenda objavila je u ponedjeljak snimak koji je napravila kamera za video nadzor u Birmingemu, u Engleskoj, koja je snimila “high-tech” krađu automobila koga su lopovi ukrali za minut zloupotrebljavajući tehnologiju otključavanja bez ključa. Vlasti vjeruju da je ovo prvi snimak krađe automobila pomoću relejnih kutija, uređaja koji se mogu programirati da šalju signale kroz zidove.

Na snimku se vide dva čovjeka sa kapuljačama, čija su lica zaklonjena maskama, koji su zaustavili svoj automobil pred kućom žrtve, vlasnika luksuznog Mercedesa. Jedan od njih drži relejnu kutiju poomoću koje traži signal ključa koji se nalazi u kući, koji je zatim poslat drugoj relejnoj kutiji, koja je postavljena pored automobila.

Na snimku se vidi kako lopovi čekaju da se relejne kutije spoje, zatim se pale svijetla automobila i vrata su se otvorila.

Krađa koja je završena za minut dogodila se 25. septembra uveče, oko 9 sati. Ukradeni automobil nikada nije pronađen.

Ovakve krađe automobila su postale toliko česte da iz policije savjetuju vozačima koji koriste tehnologiju bez ključa da drže svoje ključeve daleko od ulaznih vrata, pa čak i u sefu jer se tako može blokirati signal, a alternativa je i tradicionalna mehanička blokada volana.

Relejni sistemi za otključavanje mogu se kupiti na internetu, na sajtovima kao što je eBay za oko 100 funti, kažu iz policije. Kriminalci ih koriste za krađu novih automobila, često naručenih, a najčešće su na meti lopova BMW, Ford, Audi, Land Rover, Hyundai, Volkswagen i Mercedes.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *