Forbes: Nakon minimalnih ulaganja kanabis preduzetnici očekuju prihod od 5.2 milijarde dolara

Dodajte komentar

Kalifornijski proizvođači kanabisa u 2018. će zaraditi 5,2 milijarde dolara prihoda zahvaljujući legalizaciji korištenja marihuane u rekreacione svrhe. Savezna država će pak od poreza prikupiti oko jednu milijardu dolara, javlja Forbes.

Finansijski analitičar Matt Karnes je napravio procjenu zarade, te ističe potrebu za uspostavljanjem bankarskih i finansijskih usluga u toj industriji. Iako su takve usluge za sada još uvijek protivzakonite u bliskoj budućnosti, smatra Karnes, moglo bi doći do promjene.

Bankarska industrija je ozbiljno ograničena kada je riječ o kanabisu s obzirom na to da se kanabis kategorizuje kao supstanca opasna poput heroina, stoga banke koje sarađuju s kompanijama iz kanabis industrije ostaju bez savezne povelje. Prema Karnesovoj procjeni manje od 1 posto svih banaka u SAD-u trenutno sarađuje s takvim kompanijama.

Pojedini tech startupi kao što je Shield Compliance iz Illinoisa nude softverska rješenja bankama u obliku usklađivanja, finansijske transparentnosti i vođenja evidencije kako bi se smanjio rizik saradnje s kompanijama u toj industriji, no za sada nisu preduzeti značajniji koraci. Iz tog razloga, proizvođači kanabisa nemaju drugi izbor osim da posluju s gotovinom, zbog čega troše više novca za najam sefova, sistem video nadzora i usluge obezbjeđenja. S obzirom na to da je velika količina gotovine čuvana na jednom mjestu, potencijalno mogu nastati sigurnosni problemi.

Zbog ograničenih mogućnosti, neke kompanije posežu za raznim metodama kako bi mogle koristiti usluge banaka, pa tako mnoge od njih skrivaju prirodu svog poslovanja. Druge pak koriste kripovalute što sa sobom isto tako nosi probleme.

Uprkos tome, kompanije na području Kalifornije zapošljavaju. Firma Vangst, specijalizovana za industriju kanabisa ističe da je broj ljudi zaposlenih na puno radno vrijeme u kompanijama te industrije narasao sa 43.374 u januaru na 47.711 u septembru.

Predsjednik Trump izrazio je želju za vraćanje bankarskog zakona koji je stvoren, između ostalog, kako bi se smanjile računovodstvene prevare. Takva vrsta deregulacije mogla bi indirektno olakšati poslovanje kanabis kompanija s bankama.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *