Svjetska modna industrija godišnje ostvaruje više od 3 triliona dolara prihoda

Dodajte komentar

Uprkos činjenici da modu i danas doživljavamo kao industriju zabave i pobočnu privrednu granu, koja ne utiče značajno na privredni rast i društveni proizvod, podaci Svjetskog ekonomskog foruma govore sasvim drugačije:

– Svjetska modna industrija generiše više od 3 triliona dolara godišnjeg prihoda, a procjenjuje se da će ta cifra do 2025. godine porasti i na više od 5 triliona dolara godišnje – rijetke su industrije koje se mogu pohvaliti ovakvim rastom!

– Modna industrija zapošljava više od 60 miliona ljudi širom ij.

– Iako žene čine čak 68 odsto radne snage u modnoj industriji i čak 85 odsto baza lojalnih i stalnih potrošača, svega 25 odsto mjesta u upravnim odborima modnih i luksuznih brendova čine žene!

Ništa manje ne iznenađuje i podatak da svega 7 od 50 najpoznatijih svjetskih brendova vode žene!

Ipak, ono što danas gledamo u modnoj industriji – kroz komunikacijske kampanje, marketinške pristupe i pojavnost svakog oblika – govori da je 2017. godina bila upravo godine u slavu žene i da će se taj trend nastaviti i nadalje.

Trend je, po definiciji, riječ koja označava težnju, tendenciju razvoja, opštu sklonost. Dakle, kada govorimo o trendovima u komunikaciji u modnoj industriji, govorimo o razvitku sklonosti ka načinu na koji komuniciramo identitet i vrijednosti modnog brenda. Kreirajući komunikaciju i sadržaj koji tom komunikacijom dijeli, brend uspostavlja odnos sa svojim pratiocima i potrošačima negujući uzajamnost i poverenje. Isto tako, brend prenosi i poruke, koje uočava u svom okruženju, povezujući se i inicirajući zajednički rast i razvoj.

Vizuelne komunikacije postale su dominantne prethodnih godina, što je modnoj industriji dalo dodatno ubrzanje, jer je i ona sama po svojoj prirodi dio vizuelnog izraza svake osobe. Trend postavljen par godina unazad, ima tendenciju da 2018. godine doživi svoj procvat, sudeći po Chanell i Dior modnim brendovima, čije su kampanje tokom 2017. godine, svaka na svoj način, usmerene na žensku moć i snagu. Modna industrija prva je, na globalnom planu, fokus skrenula sa izgleda žene na druge osobine njenog bića. Zbog toga je na modnoj sceni u porastu raznolikost svake vrste – raznolikost rasa, raznolikost konfekcijskih brojeva (primetan je rast broja manekenki i kampanja koje se obraćaju punijim damama), raznolikost godišta – broj manekenki i modela starosne dobi 50+, takođe je u porastu.

Anica Novak & Nataša Pavlović BujasBlumen group – agencija za tržišno pozicioniranje i poslovno savjetovanje

Izvor: Ekonomski online

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *