Slovenija prva u Evropi po blockchainu

Dodajte komentar

U Sloveniji trenutno djeluje između 30 i 50 kompanija koje razvijaju blockchain tehnologiju. Ako ih je 30 to znači da ih je 14,5 na milion stanovnika što je najviše u Evropi, piše Dnevnik.

To se, među ostalim, može zahvaliti i regulativi jer je pravni status tehnologije blockchain i kriptovaluta u Sloveniji potpuno uređen, za razliku od mnogih evropskih država. Slovenački premijer Miro Cerar nedavno je izjavio kako vlada želi Sloveniju da pozicionira kao najprepoznatljiviju blockchain destinaciju u EU.

Ministarstvo javne uprave, u saradnji sa Slovenačkom digitalnom koalicijom, već je stvorilo Blockchain Think Tank koji povezuje sve zainteresovane strane na tom području. U strategiji razvoja Slovenije kao informacionog društva naglasak je na tehnološkom aspektu u sprečavanju pranja novca, ali takođe sadrži i opštu definiciju pojma kriptovalute. Osim toga, berze za trgovanje kriptovalutom priznaju se kao finansijske institucije. Strategija takođe predviđa uspostavljanje inicijative Blockchain Slovenia i poziva sve zainteresovane da se pridruže.

Najpoznatije slovenačke blockchain kompanije su Bitnik, Iconomi, Cofound.it, Bitstamp i SunContract.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *