Gubitak Ubera porastao na 1,46 milijardi dolara

Američka tehnološka kompanija Uber zabilježila je porast kvartalnog gubitka, dok se ta kompanija za posredovanje u uslugama prijevoza suočava sa zakonskim problemima te regulatornim ograničenjima širom svijeta.

Kompanija sa sjedištem u Silicijumskoj dolini u trećem tromjesečju zabilježila je neto gubitak od 1,46 milijardi dolara, u odnosu na 1,06 milijardi dolara gubitka kvartal ranije, kazao je Reutersu izvor upoznat sa situacijom.

Kvartalni neto prihodi skočili su 14 posto, na 2 milijarde dolara, dok su bruto prihodi od narudžbi porasli 11,5 posto, na 9,7 milijardi dolara, doznaje se od izvora.

Kao privatna kompanija, Uber nije dužan javno da objavi finansijski izvještaj, no ranije ove godine počeo je da otkriva detalje i određene podatke.

U utorak je konzorcijum predvođen japanskom korporacijom Softbank objavio ponudu za kupovinu dionica Ubera. Japanska kompanija kazala je da neki ugledni ulagači u Uber, uključujući kompanije Benchmark, koja posjeduje 13 posto Uberovih dionica vrijednih 9 milijardi dolara, te Menlo, planiraju da prodaju svoje dionice.

Uber se ove godine suočio s brojnim skandalima, a posljednji se odnosi na probleme s regulatorima zbog otkrića da je kompanija platila hakerima 100 hiljada dolara da zataškaju veliki hakerski napad prošle godine kojem su bili izloženi podaci 57 miliona korisnika širom svijeta.

Check Also

Prosječna zarada u junu 530 eura

Prosječna zarada (bruto) u junu u Crnoj Gori iznosila je 792 eura, dok je prosječna …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *