Savjet Džefa Bezosa koji mu je donio uspjeh

Dodajte komentar

Ima mnogo načina da se donese teška odluka. Još je Dekart o tome raspravljao:

Ipak, nekad analiza ne pomaže, i trebalo bi da uspostavimo neki svoj sistem, kako bismo odmah sa sobom bili načisto da li odluka ima smisla ili ne. Evo kako to radi osnivač kompanije “Amazon” Džef Bezos (Jeff Bezos).

Nema sumnje da je Bezos uspješan. Nedavno je umjesto Bila Gejtsa zauzeo mjesto najbogatijeg čovjeka na svijetu, a tokom svoje karijere donio je bezbroj odluka koje su imale veliki uticaj na to kako svi kupuju.

Za vrijeme intervjua početkom mjeseca, na samitu “LA 17”, Bezos je rekao da kada treba da donese važne životne odluke zamisli da ima 80 godina. Tada, rekao je, smanjuje sažaljenje, i zahvaljujući tome očigledno donosi ispravne odluke.

Šta to znači? Nekad na odluku gledamo suviše “usko”, ne možemo odmah da odagnamo emocije i sagledamo širu sliku. Ipak, kada donesemo važnu odluku, ukoliko i dalje nismo sigurni, trebalo bi da pomislimo šta bi o tome mislili za 20, 30, 40 godina… Da li će vam to donijeti nešto dobro, da li će vam promijeniti život?

Očigledno je da i Bezos tako funkcioniše. Bez sažaljenja prema drugima ali i prema sebi – možda vam je sada teško, ali kroz nekoliko godina donijeće vam mnogo toga dobrog.

Dakle, zapitajte se: “Šta bi “stariji/a ja” mislio/la o tome?

Izvor: BIZLife/LifeHacker

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *