Država neće finansirati drugu dionicu autoputa

Dodajte komentar

Vlada razmišlja o drugom modelu privatno-javnog partnerstva u nastavku gradnje autoputa Bar-Boljare, koji ne bi uključivao učešće države u njegovom finansiranju, posebno putem izdavanja garanacija, saopštio je premijer Duško Marković. On je juče u Budimpešti, na Samitu Kine i 16 država centralne i istočne Evrope (CEE), kazao kako očekuje da će sa kineskim ili nekim drugim partnerima uspjeti da se definiše model koji bi podrazumijevao nastavak radova na sledećoj dionici autoputa, kada na proljeće bude završena prioritetna.

“Vjerujem da ćemo pronaći način i uspjeti da zajedno sa kineskim ili nekim drugim partnerima definišemo model koji bi podrazumiJevao nastavak radova na sledećoj dionici autoputa kada bude završena prioritetna”, rekao je Marković.

Kina će, kako je saopšteno na samitu, obezbijediti još tri milijarde dolara za razvoj zemalja centralne i istočne Evrope (CEE).

Marković je rekao da je saradnja u okviru mehanizma 16 plus jedan dala ozbiljne rezultate za sve zemlje koje ga čine.

“To nije samo saradnja koja se dešava između zemalja CEE i Kine, nego i zemalja međusobno. Crna Gora u okviru tog mehanizma ima značajne benefite, a najznačajniji je gradnja autoputa. Realizacija tog istorijskog projekta tempom koji smo imali u ovoj godini doprinijela je rastu naše ekonomije od 4,2 odsto u prvoj polovini godine”, saopštio je Marković.

Najavio je i razgovore sa CRBC-om, glavnim izvođačem na prioritetnoj dionici Smokovac-Uvač-Mateševo, o novim modelima za ostale dionice autoputa.

“Naša opcija je da to bude model privatno-javnog partnerstva”, poručio je Marković.

Istakao je i daje sektor energetike takođe jedan od važnijih i da će se raditi na valorizaciji njegovih potencijala.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *