Soros sakrio 18 milijardi dolara kroz svoju humanitarnu organizaciju

1 komentar

George Soros krije 18 milijardi dolara koje američke poreske vlasti nikada neće moći ni dotaći, pišu mediji.

Milijarder drži u privatnoj humanitarnoj organizaciji sumu koja je veća od ekonomije Jamajke ili Albanije, na primjer. Taj novac, američke poreske vlasti nikada neće moći da oporezuju.

Soros je čak 19 milijardi dolara prenio iz svog investicionog fonda u fondaciju Otvorenog društva u proteklih nekoliko godina.

Kako navodi Wall Street Journal, kada osoba donira, neodređenu imovinu privatnoj fondaciji, može zadržati 20 posto svoje tržišne vrijednosti na poreskoj prijavi, što može važiti pet godina.

Kad je Kongres eliminisao jednu poresku  olakšicu 2008. godine, investitori su dobili nalog da do 31. decembra 2017. godine, plate akumulirane poreze. Nakon što je Soros iskoristio ovaj poreski manevar, ispada da ne duguje ništa IRS-u.

Donatori tako mogu kontrolisati svoj novac godinama ili čak decenijama, jer fondacije mogu angažovati i članove porodice da upravljaju tom „djelatnošću“. Dakle, novac može ostati u porodici Soros gotovo zauvijek.

Izvor: SEEbiz

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Ovo je potpuno netacno. Ovo je klasicni napad WSJ, u vlasnistvu medijskog starca koji podrzava Trump-a, da pljuje po Sorosu.

    NGO OSI je formiran ne da sakrije porez, nego da ono sto je zakonom dozvoljeno usmjeri za razvoj neprofitnih aktivnosti, a obaveza poreskog obveznika je samo da dokaze da ni jedna taj dolar nije otisao u njegov dzep odnsono vratio se za licnu potrosnju.

    A ovo je suma za rad u 20 godina a ne u jednoj godini i prosto je zanimljivo kako medij SEE business, formiran od americke vlade, sada je preokrenuo curak da plasira u regionu pogresne informacije.

    Jer, ako ovo zamjeraju Soros-u, onda iznenadjuje da Merdok i sotali prisluskicavi iz Britanije i Australije ne trazi poreske prijave od Trump-a, koje nikada nije objavio a postao je predsjednik SAD – tamo ne bi bilo ni milijardi bogatstva a posebno ne milijardi za neprofirnost sto je Peabody novinar u cjelosti dokazao prethodne godine oko Trump Foundation.

    Zasto bankar.me objavljuje ovakvo smece?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *