Nakon ulaska lou kostera pali prihodi Montenegro Airlinesa

Dodajte komentar

Otkako su lou kost avio-kompanije ušle na tržište Crne Gore, polovinom 2013. godine, prihodi Montenegro Airlinesa (MA) su počeli da padaju, pokazuju finansijski izvještaji nacionalnog avio-prevoznika. Iako niskotarifne avio-kompanije nijesu letjele na linijama kojima saobraća MA, došlo je do pada prihoda u odnosu na 2012. i 2013. godinu.

Tako su 2012. godine prihodi MA iznosili 73,4 miliona eura, godinu kasnije 72,1 milion, da bi već u 2014. godini pali na malo ispod 66 miliona. U 2015. su porasli na 67,7 miliona, da bi u 2016. ponovo pali na 65,4 miliona. Rashodi MA su takođe padali u pomenutim godinama, ali su u 2015. i 2016. ponovo nastavili da rastu. Tako su rashodi 2012. godine bili 77,45 miliona, godinu kasnije 75,1 milion, 2014. godine 71,3 miliona, da bi onda porasli na 73,5 u 2014. i 75,6 miliona u 2016. godini. Gubitak u poslovanju je u istom periodu gotovo dupliran. Prije pet godina je iznosio 5,9 miliona, dok je lani bio 11,4 miliona. Osim sa ulaskom lou kostera, prvenstveno Rajanera, koji je linijom do Brisela probio led, pad prihoda i rast minusa u poslovanju poklapa se sa promjenom uprave MA, odnosno sa dolaskom Daliborke Pejović na čelo kompanije.

Sagovornik “Dana”, kome je bliska oblast avio-industrije, nacionalni ekspert za transport EU ambasada Rajko Uskoković ocijenio je da ulazak lou kostera na tržište Crne Gore nema veze sa slabijim prihodima MA.

“Lou kost kompanije bi imale uticaj na prihode nacionalnog avio-prevoznika da su se pojavili na tržištima sa kojih je MA prethodnih godina ostvarivao dvije trećine svojih ukupnih prihoda, a to su Rusija i Srbija. Lou kost kompanije su letjele sa tržišta i destinacija na kojima nema redovnih letova MA, osim Londona. Ukoliko lou kost kompanije imaju iste uslove na aerodromima kao i MA, onda je to tržišna utakimica. Takođe i MA ima šansu da na tržištima na kojima trenutno lete lou kosteri, a na kojima nije prisutan Brisel, Milano, Minhen, da bude konkurentan ukoliko podaci pokažu da ova tržišta imaju autgoing potencijal”, ocijenio je Uskoković.

Na tržištu Crne Gore prisutno je nekoliko lou kost kompanija Ryanair, easyJet, Wizz Air, Transavija, Fly Dubai koje lete ka Briselu, Londonu, Milanu, Minhenu, Mančesteru, Budimpešti… Njihov broj se znatno povećao u poslednjih godinu-dvije.

“Sve dok se lou kost kompanije ne pojave na tržištima Rusije i Srbije MA neće imati udar na prihode. Sa druge tačke gledišta, ono što MA treba da uradi jeste da svoje preostale avione zaposli što je više moguće jer je poznato da je prosječni dnevni nalet jednog aviona lou kostera minimum 12 flajt sati dnevno i da tako utiče da se prihodi vrate na nivo iz 2012/13. Uostalom, lou kost kompanije su izuzetno iskoristile najniže cijene kerozina u ovom vijeku i u 2014/2015/2016. povećali svoj nalet, prihode i profit. Nijesam siguran da su isto uradili u Montenegro Airlinesu”,  kazao je Uskoković.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *