Kako prodavci koriste tehnologiju prepoznavanja za praćenje kupca i prikupljanje njihovih podataka

Dodajte komentar

Maloprodajni lanci koriste tehnologiju prepoznavanje lica kako bi prikupljali podatke o kupcima u svojim prodavnicama, tvrde predstavnici kompanije “Jardine OneSolution”.

“Jedna od najvažnijih ciljeva u maloprodaji danas je – upoznati kupca. To često podrazumijeva i praćenje potencijalanih kupaca koji ulaze u prodajni prostor i praćenje njihovog ponašanja“, rekao je Mark Lunt, direktor grupe „Jardine OneSolution“.

JOS sarađuje sa maloprodajnim sektorom na tehnologiji prepoznavanja lica, uz pomoć koje teži da profiliše kupce.

„Podaci koji se prikupljaju uključuju informacije o broju ljudi koji ulaze u radnju, koje su starosne dobi, koja im je etnička pripadnost, pol – sve što bi moglo da posluži prodavcima da upoznaju potrebe svojih kupaca”, dodao je Lunt.

Podaci o klijentima su sakriveni, a mogu se dugoročno koristiti. Prema JOS-u, rezultati profilisanja mogu dovesti do toga da se prodavnica prilagođava potencijalnim kupcima u toj mjeri da pušta omiljenu muziku, kako bi ih oraspoložila i ostavila pozitivan utisak.

Međutim, prodavci moraju biti ograničeni, a naročito kada je riječ o korišćenju i čuvanju sakupljenih podataka.

“Tehnologija nije prepreka za implementaciju sistema, prepreka je zabrinutost za privatnost”, rekao je Lunt.

U svijetlu vijesti o nedavnim zloupotrebama podataka korisnika, koje je počinila kompanija Uber, Lunt je rekao da preduzeća moraju biti maksimalno osjetljiva, dok bi klijenti trebali da budu pažljivi kome povjeravaju svoje podatke.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *