Virtualni dječak postao ‘pravi’ stanovnik Tokija

Dodajte komentar

Virtualna ličnost postala je zvanični stanovnik centralnog dijela japanske prijestolnice Tokija, a virtualni došljak predstavlja se kao razgovorljivi sedmogodišnji dječak, prenose lokalni mediji i agencije.

Dječak po imenu „Shibuya Mirai“ ne postoji fizički, ali može imati tekstualne konverzacije sa ljudima uz pomoć veoma popularne aplikacije za razmjenu poruka LINE.

Tokijska četvrt Shibuya, područje naseljeno mladim ljudima koji prate trendove, dala je ovom virtualnom liku posebni sertifikat za prebivanje.

Ovim je Mirai postao prva vještačka ličnost koja je upisana u lokalnim knjigama stanovnika u Japanu, a vjerovatno i u svijetu.

Saradnja sa Microsoftom

Mirai, čije ime na japanskom jeziku znači „Budućnost“, trebalo bi da bude učenik prvog razreda osnovne škole.

Iz Shibuye navode kako projekat za cilj ima bolje povezivanje lokalnih vlasti sa stanovnicima i davanje prilike žiteljima da prenesu svoja mišljenja zvaničnicima.

„Njegovi hobiji su pravljenje fotografija i posmatranje ljudi sa kojima voli da razgovara. Molim vas, pričajte sa njime o bilo čemu“, navodi se u saopštenju distrikta Shibuye i Microsofta koji je učestvovao u razvoju ovog virtualnog lika.

Izvor: Agencije

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *