Novi samit Kine i zemalja istočne i srednje Evrope u Budimpešti

Dodajte komentar
Mađarski i kineski premijeri Viktor Orban i Li Kećang

Kineski premijer Li Kećang izjavio je povodom predstojećeg samita Inicijative “16+1” u Budimpešti da pridaje veliki značaj kineskoj saradnji sa zemljama srednje i istočne Evrope.

Li će, kako je saopšteno na sajtu Inicijative, učestvovati na šestom samitu šefova vlada zemalja srednje i istočne Evrope i Kine u Budimpešti tokom zvanične posjete Mađarskoj od 26. do 29. novembra.

“Posjeta premijera Lija Mađarskoj je važna poseta Evropi kineskog lidera posle 19. nacionalnog kongresa Komunističke partije Kine”, istakao je zamjenik ministra spoljnih poslova Kine Vang Čao.

Trgovinska razmjena 58,7 milijardi dolara

Održavanje samita “16+1” podudara se sa petom godišnjicom uspostavljanja kineske saradnje sa zemljama srednje i istočne Evrope i biće od velikog značaja za proširenje saradnja i napredovanje u strateškom partnerstvu, dodao je Vang.

Tokom boravka u Budimpešti Li će prisustvovati okruglom stolu čelnika Inicijative “16+1” i ceremoniji otvaranja Sedmog ekonomskog i trgovinskog foruma Kine i zemalja srednje i istočne Evrope, te će prisustvovati i potpisivanju sporazuma o saradnji i imati sastanke sa drugim čelnicima, najavio je on.

Čelnici Inicijative će razgovarati o pitanjima povezivanja, trgovine, investicija, finansijama, zelenoj ekonomiji i inovacijama, ukazao je Vang.

Bilateralna trgovinska razmjena Kine i zemalja srednje i jugoistočne Evrope prošle godine je iznosila 58,7 milijardi dolara.

Šefovi vlada Kine i 16 zemalja srednje i istočne Evrope (CIE) okupiće se 27. novembra u Budimpešti na 6. samitu Inicijative “16+1”, na kojem će glavna tema biti “produbljivanje ekonomske, trgovinske i finansijske saradnje za win-win razvoj svih”.

Saradnja u sektoru finansija, elektronskoj trgovini i logistici, poljoprivredi i zaštiti životne sredine, razvoju malih i srednjih preduzeća neke su od tema koje će biti u fokusu učesnika skupa u sportskoj areni “Laslo Pap” pod predsjedavanjem mađarskog premijera Viktora Orbana.

Fond od deset milijardi dolara

Nakon toga je 2012. godine organizovan prvi samit u Varšavi, na kojem je najavljeno više projekata za podsticanje saradnje, osnivanje fonda za investicije i saradnju Kine sa evropskim zemljama i kreditna linija od deset milijardi dolara.

Drugi samit je održan u Bukureštu 2013, treći u Beogradu u decembru 2014, četvrti krajem 2015. u Sudžouu u Kini, a peti prošle godine u Rigi.

Samitu “16+1” u Beogradu i pratećem ekonomsko-trgovinskom forumu prisustvovalo je više od 6.600 učesnika i predstavnika približno 550 kompanija, medu kojima ih je bio veliki broj iz Kine.

Zemlje članice platforme “16+1” imaju za cilj jačanje i proširenje saradnje u širokom spektru oblasti, koje obuhvataju trgovinu i investicije, povezivanje, finansije, poljoprivredu, nauku i tehnologiju, zdravstvo, obrazovanje, kulturu, odnose između ljudi…

Da bi se olakšala saradnja i razmjena, ustanovljeni su različiti mehanizmi i institucije, postepeno poboljšavajući okvir “16+1”. Zemlje članice nastoje da izgrade trajno partnerstvo na principima otvorenosti, inkluzivnosti i uzajamne koristi.

Izvor: Agencije

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *