Na krilima visokih stopa BDP-a: Istočnoevropske banke su sada lideri rasta

Dodajte komentar

Nakon preživjele toksične mješavine gotovo nultih troškova zaduživanja, oštrih regulatornih ograničenja i šteta od deviznih hipoteka, zajmodavci su profitirali od ekonomske ekspanzije koja je najbrža u velikom dijelu istočnog dijela Evropske unije.

Ukupni neto prihodi poljskih banaka porasli su za 8 odsto u prvih devet mjeseci ove godine, izuzimajući prodaju njihovog udjela u Visa Europe prošle godine. Mađarski OTP povećao je profit za petinu u tom periodu.

Čak su i političari uglavnom prestali da koriste kreditore kao svoje “vreće za nabijanje”.  Dovoljno je pogledati najbolje igrače na najvećem tržištu regiona. Poljski Bank Pekao SA i PKO Bank Polski SA signalizirali su veće neočekivane zarade akcionarima. Jedinice Erste Group Bank AG i Societe Generale SA ojačale su od ranog pooštravanja monetarne politike u Češkoj, dok rumunski vršnjaci imaju koristi od ekonomskog rasta blizu dvocifrenog tempa. Čak i Mađarska, koja je eksperimentisala sa najvišim bankarskim porezima u Evropi, objavila je primirje sa industrijom.

“Postoji mnogo razloga za optimizam”, rekao je glavni izvršni direktor ING Bank Slaski Brunon Bartkiewicz novinarima u Varšavi, a nakon najave skoka zarade u trećem tromjesečju. “Počeli smo da vidimo povrat investicija. Izgleda da su propisi mekši nego što smo mislili. Privreda je jaka i zdrava”.

Povećana atraktivnost finansijske industrije privlači investitore i povećava procjene trenutne vrijednosti, a trgovanje akcijama blizu je višegodišnjih visokih nivoa širom regiona. Prosječna cijena knjigovodstvene vrijednosti poljskih zajmodavaca porasla je na dvogodišnjem nivou na 1.44 ovog meseca sa 1 početkom prošle godine. Ovaj uporedni koeficijent pada ispod 1 za zapadnoevropske vršnjake.

WIGBank indeks najvećih poljskih zajmodavca porastao je 0,2 posto u četvrtak na najviši nivo od maja 2015. dobivši u ovoj godini 31 procenat u poređenju sa 28-postotnim rastom varšavskog benchmarka WIG20.

“Ovo je savršeno okruženje za kreditore”, rekao je Cezary Stypulkowski, generalni direktor MBank SA, četvrte najveće poljske banke.

Poboljšani fundamenti takođe ohrabruju rukovodioce da krenu u akvizicije. OTP banka Nyrt., najveća u Mađarskoj, pokušava da se proširi nizom kupovina na talasu konsolidacije koja nije bila prisutna decenijama. Raiffeisen Bank International AG je takođe oživjela pokušaje prodaje većinskog udjela u svojoj poljskoj jedinici nakon što je pristupio jedan ili više potencijalnih kupaca.

Banke imaju koristi s ozbirom da se ekonomski rast regiona najbrže povećava u Evropskoj uniji. Rumunija je najveće iznenađenje, sa povećanjem od 8,8 odsto u trećem kvartalu, iako su poljske i češke ekonomije takođe ostvarile zdrav rast od oko 5 odsto. Za poređenje, prosjek rasta u eurozoni je 2,5%.

“Solidna potrošnja, rast plata i oprezno pooštravanja monetarne politike u zemljama kao što su Češka, Rumunija i Poljska ključni su trendovi koji će biti vrlo podržani”, rekao je Gunter Deuber, šef ekonomije i istraživanja fiksnih prihoda u Raiffeisenu.

Nadalje, mnogi političari u regionu prestali su da tretiraju banke kao izvor novca za izborna obećanja. Mađarska je ukinula svoj porez na banke i završila je skupo čišćenje hipoteka u stranoj valuti. Poljski zakonodavci su donijeli zakone o konverziji kredita koji bi gurnuli neke zajmodavce u crveno i fokusirali se na manje skupe regulacije kako bi pomogli samo najugroženijim zajmoprimcima.

Naravno, regulatorne prijetnje nisu nestale, pogotovo u Poljskoj. Finansijski nadzornici u Varšavi razmatraju dodatna pravila o kapitalnim zahtjevima za banke sa izloženostima hipoteka u stranoj valuti, a Parlament je pokrenuo debatu o prijedlogu pomoći za zajmoprimce.

“Očigledno je da postoje i regulatorni rizici, ali sada se čini da se njima može upravljati”, rekao je Stipulkovski prošlog mjeseca.

Indikator

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *