Kredit Crnogorske plovidbe uvećao budžet za 9,2 odsto

Dodajte komentar

Prijedlogom zakona o budžetu za narednu godinu za Ministarstvo saobraćaja i pomorstva predviđenoje 34,9 miliona eura, što je skoro tri miliona eura, odnosno 9,2 odsto više u odnosu na ovogodišnja izdvajanja. Do rasta budžetskih sredstava tog resora došlo je zbog povećanja predviđenih sredstava za oblast pomorstva i civilnog vazduhoplovstva, odnosno prvenstveno zbog obaveze Vlade da otplaćuje kredit Crnogorske plovidbe, kojim su prije sedam godina kupljena dva broda.

Transferi

Za ovaj program predviđeno je 7,4 miliona eura, što je za 68 odsto više u odnosu na ovogodišnja izdvajanja za pomorstvo i civilno vazduhoplovstvo, koja su iznosila 4,4 miliona eura.

Najveći dio u ovoj potrošačkoj jedinici treba da bude potrošen za transfere institucijama, pojedincima, nevladinom i javnom sektoru. Ovi transferi planirani su u iznosu od 6,37 miliona eura, što je za 127,7 posto više u odnosu na ovogodišnja izdvajanja za te namjene, koja su iznosila 2,8 miliona eura.

U Prijedlogu zakona o budžetu navodi se da se transferi odnose na izdatak ,,Ostali transferi institucijama” i to za plaćanje rate u iznosu od 2,6 miliona eura kotorske kompanije Crnogorska plovidba, kineskoj Eksim banci, kao i za potrebe ostalih javnih preduzeća.

“Ovo iz razloga što, na osnovu finansijskih mogućnosti ove kompanije, utvrđenih prema stanju sopstvenih sredstava i sadašnjim projekcijama stanja vozarina na tržištu ona nije u mogućnosti da izmiri obaveze po osnovu kredita prema Eksim banci”,  kaže se u Predlogu zakona o budžetu i podsjeća se da je Vlada dala garancije prilikom zaključenja ugovora o kreditu za izgradnju dva nova broda sa Eksim bankom.

Vlada je i u ranijem periodu plaćala rate kotorske kompanije, a s obzirom na to da se godišnje plaćaju dvije rate kredita, Vlada će i 2018. morati da isplati 5,2 miliona eura.

Brodovi ,,Kotor“ i ,,21. maj“ su kupljeni od kineske Poli grupe 2010. godine, a ukupna vrijednost kredita za koji je Vlada dala garanciju je 47,4 miliona dolara.

„Barska“ plaća sama

Za razliku od ove kompanije, Barska plovidba uredno, po planu otplate, izmiruje obaveze prema Eksim banci, za kredit koji su uzeli prije pet godina za izgradnju brodova ,,Bar“ i ,,Budva“. Prijedlogom zakona o budžetu, predviđeno je da budžet za program željeznički saobraćaj iznosi 39 hiljada eura, za administraciju je predviđeno 977,7 hiljada eura, dok bi budžet Direkcije za saobraćaj trebao iznositi oko devet miliona eura, a Uprave pomorske sigurnosti 891,58 hiljada eura.

Za program državnih puteva predviđeno je 606,6 hiljada eura, a za drumski saobraćaj 66,6 hiljada eura. Predloženo je da budžet Direkcije za željeznice iznosi 15,5 miliona eura, a Lučke uprave 283 hiljade eura.

Kapitalni budžet za narednu godinu predložen je na 287,67 miliona eura, od čega 210 miliona za auto-put. Za projekte koji se finansiraju preko Direkcije za saobraćaj predloženo je 35,2 i Direkcije javnih radova 42,5 miliona eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *