Hrvatska izdala obveznicu vrijednu 5,8 milijardi kuna uz kamatu od 1,75 posto

Republika Hrvatska, zastupana od strane Ministarstvu finansija, realizovala je na domaćem tržištu kapitala izdanje obveznica dospijeća 2023. godine u ukupnom nominalnom iznosu od 5,8 milijardi kuna, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Izdanje obveznica realizovano je uz godišnju kamatnu stopu od 1,75 posto, i prinos od 1,80 posto. Datum izdavanja, odnosno uvrštenja obveznica u Središnje klirinško depozitarno društvo je 27. novembar 2017. godine. Prikupljena sredstva će biti upotrebljena za refinansiranje obveznice RHMF-O-17BA, kao i finansiranje opštih potreba državnog budžeta, kaže se u saopštenju.

Ministar finansija Zdravko Marić je izjavio da će se, osim za refinansiranje stare obveznice, dio sredstava iz novog izdanja koristiti i za smanjivanja duga po trezorskim zapisima. Saldo upisanih kunskih trezorskih zapisa nakon ovonedjeljne aukcije iznosi 18,05 milijardi kuna. Hrvatska je u prošli četvrtak izdala 1,275 milijardi eura vrijedne obveznice, dospeća 2030. godine, uz prinos od 2,953 posto i kupon od 2,75 posto.

Check Also

Mastercard i PayPal omogućili Instant Transfer na osam evropskih tržišta

Nakon uspješnog lansiranja u SAD-u i Singapuru, Mastercard i PayPal proširuju dostupnost svoje Instant Transfer …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *