Hrvatska izdala obveznicu vrijednu 5,8 milijardi kuna uz kamatu od 1,75 posto

Dodajte komentar

Republika Hrvatska, zastupana od strane Ministarstvu finansija, realizovala je na domaćem tržištu kapitala izdanje obveznica dospijeća 2023. godine u ukupnom nominalnom iznosu od 5,8 milijardi kuna, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Izdanje obveznica realizovano je uz godišnju kamatnu stopu od 1,75 posto, i prinos od 1,80 posto. Datum izdavanja, odnosno uvrštenja obveznica u Središnje klirinško depozitarno društvo je 27. novembar 2017. godine. Prikupljena sredstva će biti upotrebljena za refinansiranje obveznice RHMF-O-17BA, kao i finansiranje opštih potreba državnog budžeta, kaže se u saopštenju.

Ministar finansija Zdravko Marić je izjavio da će se, osim za refinansiranje stare obveznice, dio sredstava iz novog izdanja koristiti i za smanjivanja duga po trezorskim zapisima. Saldo upisanih kunskih trezorskih zapisa nakon ovonedjeljne aukcije iznosi 18,05 milijardi kuna. Hrvatska je u prošli četvrtak izdala 1,275 milijardi eura vrijedne obveznice, dospeća 2030. godine, uz prinos od 2,953 posto i kupon od 2,75 posto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *