Gradi se potpuno novi internet

Kim Dotkom, osnivač sajta za deljenje fajlova “Megaupload“, predstavio je ozbiljan projekat koji naziva budućim „alternativnim internetom“.

Kako kaže, izgradnjom „alternativnog interneta“ želi da postigne privatnost i slobodu govora, koja glasanjem novog zakona u SAD u decembru prijeti da bude oduzeta „običnom“ internetu.

Novi internet želi da izgradi putem Mega neta koji neće sadržati IP adrese, a sve što se na njemu bude nalazilo biće „neuništivo, šifrovano i nemoguće za kontrolisanje“

Kim kaže da je trenutni internet previše korporativan, a da će novi biti bolji i da će raditi na osnovu kapaciteta stotina miliona mobilnih uređaja.

“Slom internet neutralnosti će samo ubrzati prihvatanje nove mreže“, rekao je on i dodao da će mreže i uređaji biti spremni za četiri do pet godina.

Vijest koja je uzdrmala svet jeste da postoji mogućnost da od 14. decembra internet više nikada neće izgledati isto. Naime, Američka Federalna komisija za komunikacije objavila je da će ukinuti zakon koji zabranjuje provajderima da se upliću u to šta korisnici vide na internetu i koliko im je teško ili lako da do tog sadržaja dođu. Trenutno, provajderi ne mogu da daju poseban tretman bilo kojoj stranici. Uz novi zakon, moći će da omoguće da se neke stranice otvaraju brže, dok će se pristup nekim drugim dodatno naplaćivati.

Check Also

Šveđani u Hrvatskoj otvaraju najveću fabriku drvenih podova na svijetu

Švedski vlasnik fabrike podnih obloga Pervanovo Invest AB u Ogulinu gradi najsavremeniju svjetsku fabriku podnih …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *