EU stavlja Srbiju na crnu listu poreskih rajeva

Srbija se nalazi među 36 zemalja koje bi mogle da dođu na crnu listu poreskih rajeva, koju razmatra Evropska unija.

Na preliminarnoj listi, nalaze se i Turska, Jermenija, Kukova ostrva, Maršalova ostrva, Panama i Tunis.

Ambasadori članica EU treba da razmotre listu uoči sastanka ministara finansija, koji 5. decembra treba da odluče da li da te zemlje priključe listi “nekooperativnih teritorija u poreskim pitanjima”, prenosi Bloomberg.

Iako su članice EU podeljene oko toga da li zemljama koje se nađu na listi treba uvesti finansijske sankcije, samo uključivanje na listu moglo bi da rezultira lošom reputacijom tih zemalja, i da poveća pritisak na evropske kompanije da se uzdrže od investiranja u te zemlje, navodi Bloomberg.

Nekoliko država EU, među kojima je Francuska, podržava kaznene mjere kao što je isključenje iz međunarodnog finansiranja, ali odluka o tome za sada nije donijeta.

Predstavnik Velike Britanije rekao je na jučerašnjem sastanku radne grupe ponašanja da je Turska važan partner EU, dok su stručnjaci naveli da bilo koja odluka o zaobilaženju tehničkih kriterijuma za stavljanje na crnu listu može biti donijeta jedino na političkom nivou. Konačnu listu moraju da potvrde predstavnici svih 28 članica EU, a očekuje se da ona bude objavljena 5. decembra.

Check Also

Nakon kupovine Sberbank u Srbiji, Miodrag Kostić povećava udio u Addiko banci

Iako je kontinuirana kriza u posljednje tri godine mnoge stajala zatvaranja firmi, nema sumnje da …

Leave a Reply

Your email address will not be published.