Le Pen protiv HSBC i Societe Generale-a

Čelnica francuske krajnje desne političke stranke Marine Le Pen optužila je u srijedu dvije banke da su objavile “bankarsku fetvu” jer su zatvorile njen i račun stanke u namjeri da ućutkaju Nacionalni front (FN).

Banke su objavile da su postupale u skladu s regulatornim zahtjevima, ali nisu ponudile objašnjenja za zatvaranje računa.

Le Pen se oporavlja od poraza na prošlogodišnjim parlamentarnim i predsjedničkim izborima tokom kojih je optužila francuske banke da su politički pristrane jer su joj uskratile zajmove za kampanju.

“To je pokušaj da se uguši opoziciona stranka i nijedan demokrata ne bi to smio dopustiti”, rekla je le Pen na konferenciji za novinare i pozvala predsjednika Emmanuela Macrona i druge političke stranke da podrže FN.

Najavila je da će FN tužiti banku Societe Generale i njenu podružnicu Credit du Nord. Planira da tuži i banku HSBC jer je ta zatvorila njen lični račun.

Societe Generale je odbacila optužbe da je pod uticajem politike i sve tri banke ustvrdile su da su postupale u skladu s propisima.

U Francuskoj banke imaju pravo da zatvore račun uz prethodno obavještenje klijenta i nisu dužne da navode razloge za takvu odluku.

FN već dugo ima poteškoća s finansijama. Ta je stranka pod istragom zbog 9 miliona eura zajma koji je dobila 2014. od nekadašnje ruske banke. Stranka je potrošila 12,5 miliona eura na predsjedničke izbore u ovoj godini, a pristalice stranke od tada su zamoljeni da direktno pomognu novcem.

Check Also

Fejsbukova kriptovaluta ima novo ime: Diem umjesto Libra

Diem umjesto Libra: kriptovaluta, koju uglavnom podržava Facebook ima novo ime kako bi naglasila svoju …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *