Keš je još uvjek živ

Dodajte komentar

Izvještaji o smrti gotovine su “u velikoj mjeri pretjerani”, poruka je novog istraživanja Federalnih rezervi San Francisko. 

Istraživači su ispitali upotrebu gotovine u 42 zemlje; otkrili su da je u periodu od 2006. do 2016. godine gotovina u opticaju mjerena kao udio u BDP-u zapravo porasla u njih 41. “Gotovina u opticaju” uključuje svu gotovinu u rukama javnosti, uključujući pojedince, banke i druge poslove. Pomenute 42 zemlje u studiji čine 75% svjetske ekonomije.

Istraživači vjeruju da svjetske niske kamatne stope, što znači da ništa ne dobijate držanjem novca u banci, djelimično utiču na povećanu popularnost gotovine. Još jedan značajan faktor može biti nepovjerenje u finansijske institucije nakon globalne finansijske krize 2008. godine.

Banke u Švedskoj, jedinoj zemlji sa smanjenom potrošnjom gotovog novca, aktivno promovišu digitalne bankarske transfere i naplaćuju za korišćenje čekova. Postoji i “kulturna stigma protiv gotovine” u Švedskoj, prema istraživačima, s mnogim Šveđanima koji povezuju gotovinu sa kriminalom.

Ipak, u većini zemalja, zbog svoje pogodnosti i pouzdanosti, novac je iznenađujuće živ i dobar, izvještava Indikator.ba.

U donjoj listi prikazana je razlika u rastu gotovine i rastu BDP-a za skup ovih zemalja.

– Južna Koreja 180%
– Meksiko 139%
– Čile 131%
– Turska 130%
– Kolumbija 109%
– Oman 102%
– V. Britanija 86%
– Eurozona 73%
– SAD 52%
– Tajland 27%
– Indija 24%
– Kanada 23%
– Novi Zeland 21%
– Japan 18%
– Australija 18%
– Rusija 13%
– Brazil 10%
– Norveška 5%
– Indonezija 3%
– Nigerija 1%
– Južna Afrika 0,1%
– Švedska – 66%

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *