Kako je Uber pristao na ucjenu i zataškao skandal

Kompaniju Uber potresa novi skandal. Prije godinu dana ukradeni su podaci više od 57 miliona korisnika i vozača. Posrednik u pružanju usluga prevoza je platio hakerima 100.000 dolara, a tek je sada obavijestio javnost o tome.

Iz slabo obezbijeđene banke podataka na “Cloud” serveru, hakeri su ukrali imena, imejl adrese i brojeve telefona korisnika, kao i informacije o registarskim tablicama oko 600.000 Uberovih vozača, saopštila je kompanija godinu dana kasnije.

Umjesto da obavijesti policiju i žrtve krađe, Uber je hakerima samoinicijativno platio 100.000 dolara da unište ukradene podatke, izvještavaju “Blumberg” i “Njujork tajms”. Njujorško javno tužilaštvo pokrenulo je istragu o neuobičajenom slučaju prećutkivanja velike krađe i postizanju dogovora s hakerima.

Kako je izvijestila kompanija, otpušteni su direktor za bezbjednost kompanije Džo Saliven i još jedan menadžer. Prije dolaska u Uber, Salivan je bio zadužen za bezbjednost u kompaniji Fejsbuk.

Sadašnji direktor Ubera Dara Hosrovšahi osudio je u svom blogu postupanje kompanije. On, međutim, tvrdi da nema nagoveštaja da su ukradeni podaci zloupotrijebljeni, a kako se saznaje, nisu ukradeni podaci sa kreditnih kartica i informacije o vožnjama.

Hosrovšahi je angažovao Metjua Olsena, bivšeg glavnog pravnika američke obavještajne službe NSA, kao savjetnika. On treba da pomogne da se poboljša bezbjednost u u Uberu.

Ovo nije prvi put da je Uber našao u središtu pažnje medija zbog neprimerenog postupanja bivšeg direktora Trevisa Kalanika. Kompanija je tokom munjevite globalne ekspanzije prekršila zakone u mnogim zemljama.

Mediji su nedavno pisali o tužbi kompanije Vajmo, Guglove sestrinske firme, zbog korišćenja kradene tehnologije robotičkih vozila. Kalanik je ljetos podnio ostavku pod pritiskom investitora, a skandal zbog zataškavanja krađe podataka mogao bi da sruši njegove ambicije da se jednog dana vrati na čelo kompanije.

Check Also

Prosječna zarada u junu 530 eura

Prosječna zarada (bruto) u junu u Crnoj Gori iznosila je 792 eura, dok je prosječna …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *