Američka privredna komora organizovala dobrotvorni koktel povodom Dana zahvalnosti

Dodajte komentar

Američka privredna komora u saradnji sa kompanijama članicama organizovala je dobrotvorni koktel povodom Dana zahvalnosti.

Dan zahvalnosti je američki nacionalni praznik koji predstavlja važan datum za one koji žele da izraze poštovanje porodici, prijateljima, zajednici, kao i zahvalnost za postignute uspjehe. Ove godine, kompanije članice Američke privredne komore, svoju zahvalnost zajednici u kojoj uspješno posluju, iskazale su kroz donatorsku inicijativu koja za cilj ima unapređenje socijalne inkluzije djece i mladih sa smetnjama i teškoćama u razvoju i osoba sa invaliditetom iz trinaest JU Dnevni centri za djecu i mlade sa smetnjama i teškoćama u razvoju i osobe sa invaliditetom iz različitih crnogorskih gradova.

Dnevni centri raspolažu sa posebno osmišljenom društvenom mrežom www.socijalnainkluzija.me koja ovoj djeci i mladima nudi mogućnost da komuniciraju na način na koji to čine njihovi vršnjaci. Društvena mreža sadrži module za prevod teksta u govor i govora u tekst  i omogućava djeci i osobama sa smetnjama vida i govora da prevaziđu barijeru u komunikaciji.

Zahvaljujući donacijama AmCham kompanija članica nabavljena je računarska oprema koja će ovu društvenu mrežu  staviti u funkciju u okviru trinaest Dnevnih centara.

Inicijativu su podržale sledeće kompanije: Telenor fondacija, Hoffmann la Roche, Coca Cola HBC Montenegro, Integrated EE Holdings (Capital Plaza), Erste banka, Čikom, Addiko banka, UNIQA osiguranje, Čelebić, Telekom, Industrija piva i sokova „Trebjesa“, Zapad banka, S&T, Societe Generale Montenegro banka, Trend Korali, Karanović/Nikolić, Lovćen osiguranje, MonteCredit, Hipotekarna banka, Fidelity Consulting, BDK Legal, Montenegro Transfers, Harrisons, DHL, Bayview Investments i Teknoxgroup.

Na dobrotvornom koktelu koji je održan  u hotelu  Verde,  gostima su se obratili: Nj.E. Margaret En Uehara, ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, Katarina Bulatović, predsjednica Američke privredne komore, dr Marko Miročević, izvršni direktor Američke privredne komore i Svetlana Dujović, direktorica JU Dnevni centar za djecu i mlade sa smetnjama i teškoćama u razvoju i osobe sa invaliditetom, Pljevlja.

Ambasadorka SAD u Crnoj Gori, Nj.E. Margaret En Uehara, istakla je da je ova donatorska  inicijativa Američke privredne komore i kompanija članica, odličan primjer kako biznis zajednica svojim angažovanjem može napraviti pozitivnu razliku u životu osoba sa teškoćama u razvoju i dodala da ih svi zajedno moramo podržati snažnije kroz podizanje svijesti o njihovom potpunijem uključivanju u crnogorsko društvo.

Uehara je zaključila da AmCham i njene članice na ovaj način pokazuju posvećenost i pripadnost široj društvenoj zajednici.

Predsjednica Upravnog odbora Američke privredne komore, Katarina Bulatović, kazala je da: “ Biti odgovoran i savjestan član zajednice od suštinske je važnosti za razvoj jednog društva. Ona je dodala da, “na odgovornost naših članica uvijek računamo, jer su one istinski reprezenti društveno-odgovornog poslovanja u Crnoj Gori”. “Za ovo postoje brojni primjeri, a jedan od njih je svakako i podrška ovogodišnjoj donatorskoj inicijativi”, zaključila je Bulatović.

Dr Marko Miročević, izvršni direktor Američke privredne komore, izrazio je zahvalnost na podršci američke ambasade, te na povjerenju i zalaganju kompanija članica Komore i zaključio da bez njihovog zajedničkog rada ne bi bilo uspješnosti AmChama u izvršenju misije unapređenja poslovnog ambijenta.

Svetlana Dujović, direktorica JU Dnevni centar za djecu i mlade sa smetnjama i teškoćama u razvoju i osobe sa invaliditetom, Pljevlja,  zahvalila je Američkoj privrednoj komori i kompanijama koje su učestvovale u donatorskoj akciji. Ona je istakla  da je ova donacija važna jer se djeci sa smetnjama u razvoju i osobama sa invaliditetom mora obezbijediti jednak pristup u svim segmentima života i  dodala da svi moraju shvatiti da je pitanje ostvarivanja njihovih prava, pitanje ostvarivanja osnovnih ljudskih prava, a ne pitanje socijalne zaštite.

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *