Google nas prati čak i ako isključimo GPS

Android telefoni prikupljaju podatke o lokaciji i šalju ih Googleu čak i ako ste isključili usluge lociranja, ako ne koristite nijednu aplikaciju, pa čak i ako niste ubacili SIM karticu, objavio je juče sajt Quartz.

Termin “usluge lociranja” često se odnosi na tačne GPS podatke potrebne za korišćenje aplikacija, kao što je npr. Google Maps koja pronalazi najbolju putanju do cilja, ili Uber koji otkriva gdje se tačno nalazite da bi vozači mogli da vas pokupe. Quartzovo istraživanje otkrilo je da čak i ako preduzmete sve gore navedene mjere predostrožnosti, telefoni sa operativnim sistemom Android prikupljaju podatke o vašoj lokaciji i šalju ih natrag Googleu kada ste povezani sa internetom. Tekst koji je objavio Quartz sadrži detalje o tome kako Google može da prati lokaciju korisnika triangulacijom, odnosno određivanjem lokacije korisnika pomoću tri bazne stanice koje uslužuju uređaj.

Od januara 2017., sve vrste Android telefona prikupljaju adrese obližnjih baznih stanica, čak i ako su usluge lociranja onemogućene, i šifrovane podatke šalju Googleu. Rezultat toga je da Google ima pristup lokacijama korisnika i zna njihovo kretanje što je daleko izvan razumnih očekivanje korisnika kada je riječ o poštovanju njihove privatnosti. To je praksa protiv koje korisnici ne mogu ništa.

Izvor koji je upoznat sa ovim, kaže da je Google dodao funkciju prikupljanja podataka o baznim stanicama da bi poboljšao svoj Firebase Cloud Messaging, gdje uređaji moraju redovno pingovati server da bi odmah dobijali poruke.

Quartz je u vezi ovoga kontaktirao Google, koji je potvrdio da je to praksa.

Adrese baznih stanica su uključene u informacije koje se šalju sistemu koji Google koristi da bi upravljao obavještenjima i porukama na Android telefonima, i to je tako proteklih 11 mjeseci, rekao je portparol Googlea. Oni nikada nisu koristili ni čuvali te informacije, a kompanija sada preduzima korake da okonča ovakvu praksu. Do kraja novembra, Android telefoni više neće slati lokacijske podatke o baznim stanicama Googleu, bar kad je riječ o ovom konkretnom servisu koji korisnici ne mogu da isključe.

Portparol Googlea je rekao da svi moderni Android telefoni koriste sistem sinhrnizacije mreže koji zahtijeva mobilni kod zemlje i kod mobilne mreže, tako da se podaci o baznoj stanici nazvani Cell ID kodovi smatraju “dodatnim signalom za dalje poboljšanje brzine i performansi isporuke poruka”.

Ovo je iznenađujuće, s obzirom na to da su podaci o baznim stanicama obično u rukama mobilnih operatera i da se samo u ekstremnim slučajevima dijele sa drugim kompanijama. Međutim, ovakva Googleova praksa omogućava da se u radijusu od 400 metra ili manje odredi gdje se nalazi neko, sa adresama nekoliko baznih stanica. Ovo ima konkretne bezbjednosne posljedice za ljude koji ne žele da budu praćeni, što znači da je najsigurniji način da se izbjegne praćenje je da se koriste telefoni sa pripejd karticama, za jednokratnu upotrebu. Ovo bi takođe mogao postati primamljiv cilj za hakere koji žele da dođu do privatnih informacija.

Ažuriranje koje uklanja ovu funkciju prikupljanja podataka o baznim stanicama biće objavljeno krajem ovog mjeseca, kažu iz Googlea. Sa druge strane, Googleovi uslovi servisa još uvjek nejasno govore da kada koristite Googleove usluge, Google može da prikuplja i obrađuje informacije o vašoj lokaciji, pomoću različitih tehnologija, uključujući IP adresu, GPS, i druge senzore koji mogu pružiti informacije Googleu o uređajima u blizini, WiFi pristupnim tačkama i baznim stanicama.

Check Also

Top 10 najvećih kompanija u Indiji

Kada je Indija bila domaćin 13. samita BRICS-a u septembru 2021., bila je šesta po …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *