6 važnih lekcija o novcu kojima možete da naučite svoje dijete

Dodajte komentar

Što ranije naučite svoju djecu kakvu i koliku ulogu novac igra u našim životima, odnosno da ne pada sa neba, već ga zarađujemo, ali i njime upravljamo, to će biti bolje i za vas, i za vaše dijete.

Sajt “Guardian” donosi nekoliko savjeta kako da kroz cijeli taj proces prođete što bezbolnije.

“Pokažite” im novac

Nikada nije prerano da vaša djeca nauče nešto o novcu. Danas kad sve češće račune plaćate preko interneta, karticama, novac može da izgleda gotovo nevidljiv. I ne samo to. Kada djeca traže da im nešto kupimo, često izmišljamo mnoge razloge, a preskačemo jedan od najvažnijih – dajemo dragocjen novac na bespotrebne stvari. Objasnite djetetu cijeli proces – idete na posao da biste zaradili novac, a onda taj novac trošite na ono što vam je potrebno, između ostalog tu su igračke i garderoba.

Kad god možete, igrajte se prodavnice sa njima, gdje ćete robu plaćati papirnim novcem.

Učinite štednju zabavnom

Davanje džeparca djeci može da pomogne da bolje shvate vrijednost novca. Takođe je dobro da ih ohravrite da štede kako bi kupili sebi nešto što već dugo žele. Dobar način podsticanja štednje kod djece svih uzrasta jeste da ih nagradite.

Upoznajte ih sa troškovima

Dobra ideja je i da djeca sa vama idu u kupovinu. Svako dijete uzrasta od 6 do 10 godina je u mogućnosti da u prodavnici kupi neki sok ili nešto za grickanje. Na taj način će naučiti koliko tačno novca treba da daju i koliki je kusur. Da ne govorimo o tome koliko današnjih tinejdžera zna tačnu cijenu patika ili najnovijeg telefona, ali nema pojma koliko iznosi račun za struju ili mlijeko.

Učite ih o budžetu

Počnite od toga da im dajete džeparac uvjek istog dana. Kasnije ih naučite da prave bilješke svojih troškova. Na taj način će znati na šta su potrošili i koliko novca. Nekada će potrošiti više nego što su planirali. Učite ih i da prave prioritete.

Posao za tinejdžere

U uzrastu kada su već sposobni da preko ljetnjeg raspusta rade i nešto zarade, podržite svoju djecu u tome. Na taj način naučiće da više cijene novac jer su ga sami mukotrpno zaradili. Samo tako će zaista voditi računa i dobro razmisliti na šta će taj novac potrošiti.

Porodične finansije

Ukoliko vam dijete traži da mu nešto kupite, a vi to ne možete da priuštite izbjegavajte jednostavan odgovor – “Ne”. Porazgovarajte sa djetetom, objasnite mu zašto ne možete i koji su u tom momentu prioriteti, i koliko još različitih stvari morate da platite. Dijete tako uči da kupovanje nije samo nečija volja, već mnogo složenija stvar.

Izvor: BIZLife/Guardian

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *