Švajcarsko selo nudi 60.000 eura onima koji se presele kod njih

1 komentar

Švajcarsko sela Albinena spremno je da osobama koje bi došle da žive kod njih bar deset godina ponude i novac za to.

Stanovnici ovog švajcarskog sela u kantonu Valais glasaće 30. novembra o novoj politici i ovom predlogu.

Prema predlogu lokalne zajednice, zbog iseljavanja stanovnika iz sela Albinen, četveročlana porodica bi dobila 70.000 švajcarskih franaka, što je preko 60.000 eura.

Malo selo ima svega 240 stanovnika, a zbog iseljavanja su morali da zatvore školu.

Predlog podržava i uslove koje je potrebno zadovoljiti. Odrasle osobe moraju da budu mlađe od 45 godina koje će pristati na život u selu u trajanju od najmanje deset godina.

U kupovinu ili izgradnju kuće treba uložiti najmanje 200.000 franaka (više od 170.000 eura) i nekretnina mora biti stalni dom, a ne vikendica.

Za to će novim stanovnicima ponuditi po 25.000 franaka (oko 22.000 eura) za svaku odraslu osobu u porodici i dodatnih 10.000 franaka (8.500 eura) po djetetu, piše list Local.

“To je ulaganje u budućnost sela”, piše u lokalnim novinama. Takođe, zagovornici ovog predloga tvrde da će zajednica profitirati od novih porodica kroz poreze, ugovore o izgradnji i kupovini namirnica i svega potrebnog u seoskoj trgovini.

“U najboljem slučaju će se ponovno otvoriti i škola u selu”, zaključuju.

Albinen ne nudi mnogo mogućnosti za zapošljavanje, ali prvi veliki gradovi udaljeni su oko pola sata vožnje. A na samo šest kilometara nalazi se termalno odmaralište Leukerbad.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Zdravo. Dali mogu se ja odseliti iz Makedonije imam 40 godina ,supruga 39 godina dva sina 11 i 2 godine molim vas za informacije puno pozdrava

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *