Savjet stručnjaka: Koliko treba da traje idealna prezentacija?

Dodajte komentar

Poznata TED konferencija postavila je zlatni standard javnog govora i prezentacija. TED govornici online dobijaju dva miliona slušanja dnevno. TED konferencije održavaju se već 30 godina i organizatori su naučili kako da zadrže pažnju publike. Znaju šta ‘pali’, a šta ne. Između ostalog, otkrili su da idealan govor, koji neće uspavati publiku, traje 18 minuta.

TED je vrlo rigorozan kada je ovo pravilo u pitanju. Bono, Bill Gates, Sheryl Sandberg, Sting, Tony Robbins – svi se moraju držati pravila. Osamnaest minuta. Ni minut više. Čak i Stingov govor u trajanju od 23 minute zapravo na kraju uključuje pesmu. Sama prezentacija traje 18 minuta i 30 sekundi.

Isto pravilo vrijedi i u poslovnoj svakodnevici. Navedite jednog investitora ili preduzetnika koji želi da sluša o novom poslovnom projektu duže od 18 ili 20 minuta? Većina preferira govor od 10 minuta, ali 18 minuta je prihvatljivo ako imate video ili više od jednog govornika.

Naš mozak je ograničen. Može upijati određenu količinu informacija u određenom vremenskom periodu. To je proces koji takođe troši energiju. Ako prezentacija ima previše ‘slajdova’ ili informacija, gledaocu će opasti koncentracija i uprkos najboljoj volji neće biti u stanju da upija informacije koje mu dajete.

Ako pripremate važan poslovni govor ili prezentaciju, predlažemo da ne eksperimentišete sa zlatnim pravilom. Zadržite svoju prezentaciju unutar 18 minuta, a zatim ostavite prostor za pitanja. Ako je prezentacija bila zanimljiva, ljudi će vam spremno postavljati pitanja i idućih pola sata, međutim čak i najzanimljivija prezentacija duža od 18 minuta uništiće taj potencijal.

Ekonomski

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *