Monako: Isušuju more bi mogli da grade stanove

Dodajte komentar

Čak i uz otimanje moru šest hektara zemljišta na kojem će se sagraditi luksuzno naselje, Monako se suočava s nedostatkom građevinskog zemljišta kako bi zadovoljio potražnju milionera koji namjeravaju  da se u idućih 10 godina nastane u kneževini na Azurnoj obali.

Milioneri već sada čine 35 posto stanovništva Monaka, a prema istraživanju nekretninske agencije Knight Frank, još 2700 doseliće se do 2026. godine, prenosi Guardian. Time bi od 38.000 stanovnika kneževine koja ne oporezuje dohodak njih 16.100 posjedovalo imovinu vredniju od milion dolara. Da bi dobio boravište u Monaku, potencijalni stanovnik mora na bankovni račun položiti najmanje 500.000 eura.

Međutim, u državici stiješnjenoj na svega 200-njak hektara zemljišta nema mnogo prostora za novogradnje zbog čega cijene nekretnina lete u nebo. Kako pojašnjava Edward de Mallet Morgan, jedan od partnera u Knight Franku, bogataši za svoj novac u Monaku baš i ne mogu dobiti mnogo. Stan sa dvije spavaće sobe košta oko šest miliona eura dok se parkirno mjesto plaća između 500.000 i 750.000 eura.

Tamošnje vlasti problem nedostatka stambenog prostora pokušavaju da ublaže izrazito skupim projektima. Tako je prije nekoliko mjeseci princ Albert II. odobrio “projekt odobalnog urbanog produženja”. Radi se o isušivanju šest hektara morskog dna u luci, nasuprot čuvenog Casina de Monte Carlo. Projekt je težak dvije milijarde dolara, a posao je dobila francuska građevinska kompanija Bouygues. Na zemljištu će nići naselje Portier Cove sa 120 stanova i početnom cijenom od 100.000 eura po kvadratnom metru. Međutim, Edward de Mallet Morgan ocjenjuje kako je pitanje koliko će stanovi stvarno koštati.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *