Šta povučeni milijarder, ulagač u industriju oružja, radi u njemačkim bankama

Dodajte komentar

Cerberus kupuje udjele u njemačkim bankarskim divovima. Ova vijest je neobična pogotovo ako znamo čime se Cerberus tačno bavi i ko mu je vlasnik. Radi se o Stephenu Feinbergu, američkom milijarderu čija se kompanija bavi oružjem – od pištolja do vojnih aviona.

Osim toga, Feinberg je privukao mnogo pažnje jednom donacijom. U zadnjoj nedjelji predsjedničke kampanje 2016. godine, samo pet dana prije izbora, donirao je gotovo milion dolara fondu Rebuild America Now. Konkretno, oni su podržavali Trumpovu predsjedničku kampanju.

Nakon izbora, razgovaralo se o tome da bi Feinberg mogao zauzeti mjesto u Trumpovoj administraciji. Takođe, poznato je da Trump voli savjete svojih kolega milijardera. Kroz DynCorp, Feinberg je postao jedan od najvećih vojnih preduzetnika u SAD-u. Kompanija učestvuje u treniranju afganistanske policije i pomaže im u borbama protiv krijumčara narkotika.

Cerberus kontroliše austrijskog zajmodavca Bawag Group AG, a u julu su preuzeli malu njemačku komercijalnu banku Suedwestbank AG. Prošlog mjeseca, dioničari predvođeni Cerberusom uvrstili su Bawag, četvrtu najveću austrijsku banku, na bečku berzu. Dionica je od tada izgubila gotovo 10 posto svoje vrijednosti.

Dionice Deutsche Banka i Commerzbanka porasle su nakon što se pročulo da je Cerberus postao dioničar. Prema pisanju Bloomberga, Cerberus bi mogao postati katalizator koji će uticati na to da se dvije najveće njemačke banke spoje. Udio od milijarde eura u Deutsche bank ga čini dioničarom broj četiri. Za Commerzbank, Cerberus predstavlja investitora broj dva, odmah nakon njemačke vlade.

Bloomberg piše da se Cerberus ograđuje od priče o spajaju, ali ističu da u Njemačkoj vide atraktivne prilike za investiranje. To se pogotovo odnosi na maloprodaju i korporativno bankarstvo, a sve zbog snažne njemačke ekonomije te visoke stope štednje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *