Rudari bitkoina troše struje skoro koliko neke evropske države

Dodajte komentar

Rudarenje bitkoina i ostalih kriptovaluta postaje sve isplativije kako njihove tržišne vrijednosti rastu.

Bitkoin je ove godine “potpuno poludio” kad je riječ o rastu cijene – s početnih oko 1.000 dolara do 8.000 dolara – pa je samim tim sve više i onih koji se upuštaju u rudarenje. Ali rudarenje košta. Kada nabavite opremu i počnete da je amortizujete, najveći stalni trošak kod rudarenja je potrošnja električne energije.

Da li ste se ikada zapitali koliko se električne energije u svijetu potroši samo u rudarenje? Neki već jesu, pa su za potrebe praćenja bitkoinovog indeksa potrošnje energije izradili i posebnu interaktivnu stranicu, punu zanimljivih podataka.

Trenutno, piše na ovoj stranici, rudari bitkoina troše gotovo 29 TWh godišnje, što je uporedivo s Omanom (29,6 TWh), Srbijom (32,2 TWh), a više od Slovačke (27,9 TWh), Bahreina (27,8 TWh) ili pak Irske (27 TWh). Svakodnevno, ipak, ova procjena raste, pa je samo pitanje dana kada će se bitkoin zajednica popeti na ljestvici među prvih 50 zemalja svijeta po potrošnji energije (za sada je na 65. mjestu).

Bitkoin rudari troše energiju kojom bi moglo da se snadbije više od 2,6 miliona prosječnih američkih domaćinstava. Na struju za rudarenje potroše 1,44 milijarde američkih dolara, dok tom aktivnošću zarade oko 6,9 milijardi. Ukupna potrošnja bitkoin rudara iznosi 0,13% ukupne svjetske potrošnje električne energije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *