Dolar pada drugu nedjelju za redom

Dolar se smanjio na svjetskim valutnim tržištima u odnosu na korpu valuta prošle sedmice, a drugi po redu zbog političkih problema američkog predsjednika Donalda Trumpa i neizvjesnosti oko poreske reforme.

Devizni kurs prema japanskoj valuti potonuo je za 1,2 posto na 112,10 jena.

Američka valuta je oslabila prema evro, tako da je cena evra porasla za 1,1 odsto na 1,1790 dolara.
Zato dolarski indeks, koji pokazuje vrijednost SAD u odnosu na šest najvažnijih valuta, prosle nedelje pao za 0,8 odsto na 93,64 poena.

Pad američkog dolara tokom druge sedmice je posljedica, između ostalog, novih političkih problema predsjednika Trumpa vezanih za istraživanje odnosa njegovih ljudi sa izbornom kampanjom sa Rusijom.

Pritisak na dolar je takođe posljedica neizvjesnosti sudbine poreske reforme u Sjedinjenim Državama. Do polovine nedelje, dolar je dobio podršku jer Predstavnički dom Kongresa prihvatio je račun poreskih zakona koji su republikanci sastavili u toj kući.

Ali sada je Senat potez, u kojem republikanci imaju manju većinu i koji bi trebali glasati o vlastitom predlogu poreske reforme. A ovaj prijedlog u nekim ključnim tačkama razlikuje se od prijedloga Predstavničkog doma.

Republikanci u Senatu ne bi trebali izgubiti više od dva glasa, a do sada su dva predstavnika stranke rekla da ne podržavaju ovaj predlog.

Prema anketi Reutersa, u kojoj je učestvovalo 60 ekonomista, dve trećine su rekle da ne veruje da će Trumpova vlada uspjeti da ove reforme dovede ove godine.

Dakle, ključna poreska reforma u SAD, koju je najavila kompanija Trump već u predizbornoj kampanji, mogla bi biti odložena do 2019. godine, gurajući kurs američke valute.

“Teško je razlikovati, ali dolar ne ide u korist okruženja u kojem su politička i politička neizvesnost i dalje intenzivirana”, rekao je valutni analitičar ING Viraj Patel.

Smanjivanje poreza bi podstaklo potrošnju, što bi moglo dodatno podstaći rast ekonomije i inflacije. Ovo bi, pak, moglo ukazati na američku Federalnu rezervu da ubrza brzinu povećanja kamate u narednom periodu, što bi podržalo kurs dolara.

Check Also

Stjepan Udovičić, predsjednik Hrvatsko-crnogorskog poslovnog kluba: Hrvatskoj može korisiti iskustvo Crne Gore u reformama finansijskog i platnog sistema

„Naš dugoročni cilj je dodatno unaprjeđenje poslovnog ambijenta u Crnoj Gori kroz zalaganje za ekonomski …

Leave a Reply

Your email address will not be published.