Za advokate, notare i savjetnike tri miliona

Dodajte komentar

Prijedlogom zakona o budžetu za narednu godinu za Ministarstvo ekonomije predviđena su budžetska sredstva u iznosu od 9,88 miliona eura, što je 3,61 milion eura, odnosno 57,6 odsto više u odnosu na ovogodišnja izdvajanja za to Ministarstvo.

Do rasta budžetskih sredstava tog resora došlo je prvenstveno zbog plaćanja pravnih savjetnika u arbitražnim postupcima, koji su bivši vlasnici Željezare i Kombinata aluminijuma pokrenuli protiv Crne Gore. Najveći dio u ovoj potrošačkoj jedinici treba da bude potrošen za rashod usluga u iznosu od 3,14 miliona eura, što je 330 posto više u odnosu na ovogodišnja izdvajanja za te namjene. U najvećem dijelu rashodi se odnose na advokatske, notarske i pravne usluge i konsultantske usluge, projekte i studije.

Arbitraža

Troškovi za advokatske, notarske i pravne usluge planirane su u iznosu 2,17 miliona eura, od čega se iznos od 2,12 miliona eura odnosi na plaćanje pravnih savjetnika za arbitražne postupke koji su pokreniti protiv Crne Gore.

Navedena sredstva su predviđena za vođenje arbitražnih postupaka, odnosno za realizaciju dospjelih obaveza u 2017. godini i projekciju troškova za narednu godinu. U ovogodišnjem budžetu uopšte nije bilo sredstava predviđenih za vođenje tih arbitražnih postupaka. Ta sredstva su predviđena za arbitražni postupak koji su kompanije Montenegro Speciality Steels (MNSS) i Recupero, bivši vlasnici Željezare Nikšić, pokrenuli protiv Crne Gore u vezi investicija u Željezari, kao i za arbitražni postupak koji su protiv Crne Gore, Fonda za razvoj, Zavoda za zapošljavanje, Fonda PIO, KAP-a i Rudnika boksita pokrenuli CEAC i En plus grupa u vezi ugovora o poravnanju.

Ova sredstva su predviđena i za plaćanje pravnih savjetnika za arbitražni postupak koji je protiv Crne Gore pokrenuo CEAC zbog navodne povrede sporazuma između Srbije i Crne Gore i Kipra o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja, a u vezi sa ulaganjem tužioca u KAP-a.

Dio tih sredstava predviđen je za arbitražni postupak koji je pokrenula kompanija Medusa (Montenegro) iz Velike Britanije protiv Crne Gore, povodom navodne povrede prava na istraživanje nafte i gasa i dijelu podmorja Crne Gore (bivši blokovi 1 i 2 „Prevlaka“), koje je ova kompanija imala na osnovu ugovora zaključenog sa Jugopetrolom februara 2000. godine.

Dio tih sredstava predviđen je za arbitražni postupak koji je protiv Crne Gore pokrenuo Oleg Deripaska zbog navodnog kršenja Sporazuma o stimulisanju i uzajamnoj zaštiti ulaganja između SRJ i Rusije.

Povećanja

Za razvoj energetike, rudarstva i industrije predviđeno je 5,3 miliona eura, što je za gotovo 60 odsto više u odnosu na ovogodišnja izdvajanja za tu oblast. Za program Elektronske komunikacije, radio spektra i po- šta, predviđeno je 444.209 eura, što je 102,7 odsto više u odnosu na ovogodišnje izdatke, dok je predloženo da budžet Zavoda za intelektualnu svojinu iznosi 420.064 eura. Predviđeno je 1,5 miliona eura subvencija za utrošenu energiju najugroženijim kategorijama stanovništva. Za Direkciju za razvoj malih i srednjih preduzeća u narednoj godini predviđeno je 244.303 eura, za program unapređenja trgovine i ekonomskih odnosa sa inostranstvom 589.242 eura, za regionalni razvoj i privatizaciju 754.059 eura, a za akreditaciju 270 hiljada eura. Budžet za razvoj i usvajanje standarda iznosi 660.000 eura, dok je za razvoj nacionalnog brenda i zaštitu potrošača predviđeno 192.140 eura. Za administraciju su predloženi izdaci od 640.461 euro, a za unapređenje energetske efikasnosti 337.406 eura.

Za novi zakon MORT-u 880 hiljada

Prijedlogom zakona o budžetu za iduću godinu za Ministarstvo održivog razvoja i turizma planiran je budžet od deset miliona eura, što je 2,9 miliona više nego ove godine. Zbog primjene novog zakona o planiranju i izgradnji za inspekcijske poslove i licenciranje opredijeljeno je 880 hiljada, a za program uređenja prostora, građevinarstvo i stambeni razvoj 150 hiljada više. Za životnu sredinu i komunalni razvoj predloženo je 1,8 miliona eura, a za građevinarstvo i stambeni razvoj dva miliona. Za Agenciju za zaštitu prirode i životne sredine, koja je od ove godine u okviru MORTA-a, predoženo je 1,4 miliona, a za Direkciju javnih radova 673.268 eura, dok je administraciju u ovom ministarstvu opredijeljeno 980 hiljada. Nacionalnoj turistička organizaciji opredijeljeno je 1,5 miliona, za 80 hiljada eura manje nego ove godine.

Portal Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *