Odluka o garanciji 20. decembra

Dodajte komentar

Bord direktora Svjetske banke 20. decembra bi trebalo da odluči o dodjeli garancije od 80 miliona eura, koja bi omogućila Crnoj Gori zaduženje od 200 do 240 miliona kod poslovnih banaka, po nižoj kamati i sa dužim rokom, navodi se u informaciji o rezultatima pregovora Vlade i IBRD u vezi garancije zasnovane na javnoj politici, kojujejuče usvojila Vlada.

Prihvaćeni su prijedlozi ključnih dokumenata koji predstavljaju osnov za finalizaciju procesa dodjele garancije, koja će omogućiti dobijanje povoljnijih uslova za planirani reprogam duga u 2019. i 2020. Kamatne stope i ročnost zajma će biti definisane u narednoj fazi koja podrazumijeva proces pregovora sa poslovnim bankama o uslovima zaduživanja navodi se u informaciji.

U diskusiji je istaknuto da su se, zahvaljujući efektima mjera fiskalne konsolidacije i izvanrednim finansijskim rezultatima ostvarenim u ovoj godini, koji prevazilaze i najoptimističnije procjene, stekli uslovi za nastavak snažne podrške Svjetske banke realizaciji reformske politike u oblasti stabilizacije javnih finansija i racionalizacije potrošnje. Usvojena je informacija o produženju do kraja godine programa osposobljavanja i radnog angažovanja mladih sa stečenim visokim obrazovanjem na sprečavanju sive ekonomije.

Realizacija ove aktivnosti doprinijela je stvaranju kvalitetnijeg tržišnog ambijenta, efikasnijem radu institucija, podizanju povjerenja građana u institucije, kao i efikasnijem budžetskom prihodovanju navodi se u informaciji. Obrazovana je i radna grupa za pripremu i vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore EU za Pregovaračko poglavlje 5 Javne nabavke.

Dušan Vuksanović v.d. državni arhitekta

Vlada je juče imenovala Dušana Vuksanovića, inženjera arhitekture za v.d. generalnog direktora Direktorata glavnog državnog arhitekte u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Za v.d. generalnog direktora za lokalnu samoupravu i privredna društva u većinskom vlasništvu države u Ministarstvu finansija određena je Snežana Mugoša, a za v.d. generalnog direktora za upravljačku strukturu Ivana Maksimović.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *