Naslovne strane dnevnih novina za 17. novembar – Najvažniji naslovi iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Karađorđevići traže Miločer

Prestolonasljednik Srbije Aleksandar Karađorđević i njegova supruga Katarina traže da im se vrati Vila Miločer, nekadašnji ljenjikovac te kraljevske porodice, zemljište u Miločerskom parku, nekoliko vila i zemlja na kojoj je izgrađen hotel Kraljičina plaža.

Rast 2018. 2,8 odsto

Crnogorska ekonomija usporite naredne godine zbog mjera fiskalne konsolidacije Crnogorska ekonomija će ove godine, prema projekcijama Svjetske banke (SB), rasti po stopi od 4,2 odsto, ali se naredne očekuje usporavanje na 2,8 odsto, prvenstveno zbog mjera fiskalne konsolidacije i dinamike realizacije radova i povlačenja sredstava za autoput.

Dividenda možda naredne godine

Predstavnici menadžmenta Crnogorskog telekoma najavili su juče mogućnost da od naredne godine ponovo nastave praksu isplate dividende akcionarima, koja ove godine nije isplaćena zbog visokih troškova u iznosu od oko 30 miliona eura zakupa frekvencija, koje je lani naplatila Agencija za elektronske komunikcije i poštansku djelatnost.

Dnevne novine

Djelimično ukinuli moratorijum na gradnju u Kotoru

U skladu sa ranije usvojenom procjenom uticaja na baštinu za prirodno i kulturno-istorijsko područje Kotora, Vlada je na jučerašnjoj sjednici odlučila da se od zabrane građenja izuzme prostor obuhvaćen urbanističkim projektima za Perast i Kotor, kao i objekti koji se rekonstruišu, a izgrađeni su u skladu sa zakonom.

Potpisan sporazum, za poljoprivredu 39 miliona

Ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović juče je, u ime Vlade, potpisao Finansijski sporazum o podršci za poljoprivredu i ruralni razvoj Ipard II, kojim Crna Gora od Evropske unije (EU) dobija 39 miliona eura za razvoj ove grane privrede. Osim bespovratnih sredstava EU, sprovođenje Programa Ipard II uključiće i privatni i nacionalni doprinos, čime će njegov ukupni iznos biti 86,8 miliona eura.

Riješiti broj zaposlenih u javnoj upravi

Proces optimizacije broja zaposlenih u javnom sektoru jedan je od najvažnijih ciljeva reforme javne uprave u Crnoj Gori, kazala je ministarka javne uprave Suzana Pribilović. Ona se juče sastala sa predstavnicima Svjetske banke, koje je upoznala upoznala sa aktivnostima na izradi metodologije i plana za optimizaciju broja zaposlenih u javnoj upravi.

Dan

Slabiji rast u 2018. zbog autoputa

Prema projekcijama Svjetske banke (SB), crnogorska ekonomija će ove godine rasti po stopi od 4,2 odsto, ali se naredne očekuje usporavanje na 2,8 odsto, prvenstveno zbog mjera fiskalne konsolidacije i dinamike realizacije radova i povlačenja sredstava za autoput. To je saopštila Sanja Madžarević Šujster, viši ekonomista SB…

Blažo odustao od mini elektrane

Ministarstvo održivog razvoja i turizma obustavilo je postupak izdavanja građevinske dozvole za izgradnju mini-hidroelektrane (mHE) Bistrica u Kolašinu firmi BB hidro, u kojoj je jedan od suvlasnika Blažo Đukanović.

Ispunili obaveze za zaduženje od 240 miliona

Vlada je usaglasila potrebna dokumenta sa Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj (IBRD) u vezi sa garancijom od 80 miliona eura koju će iskoristiti za pozajmljivanje 200 do 240 miliona eura. Vlada je na prošloj sjednici usvojila informaciju o polaznim osnovama za pregovore, dok je juče usvojila informaciju o rezultatima pregovora. Konstatovano je da su ispunili sve uslove za dobijanje garancije.

Pobjeda

Planiraju drugi hotel u Njivicama

Hotel “Rivijera” u Njivicama, kojije u avgustu kupila kotorska firma “Montenegro hotels”, vlasništvo Branka Ćupića, biće ponovo otvoren za narednu sezonu. Počela je adaptacija postojećih objekata, a planira se izgradnja novog sa 220 smještajnih jedinica, koji će imati pet zvjezdica. Inženjer građevine Damir Begović, stručni konsultant za kompletan projekat, tvrdi da je u toku realizacija višemilionske investicije.

CGES razmišlja o emitovanju obveznica

Iduće godine očekujemo povećanje dobiti, ali ćemo razmisliti o emisiji obveznica, ako nam bude potreban novac za izgradnju podmorskog kabla, izjavili su predstavnici CGES-a na konferenciji Prvi crnogorski investitorski dan, koji je organizovala Montenegroberza uz podršku Hipotekarne banke i CKB.

Deficit 2,2 odsto BDP-a

U trećem kvartalu ove godine javna potrošnjaje iznosila 1,36 milijarde eura ili 32,4 odsto BDP-a i većaje za 115,7 miliona eura ili 9,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine, navedenoje u analizijavnih finansija za treći kvartal koji jejuče objavilo Ministarstvo finansija.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *