Lideri EU za pravednije tržište rada

Lideri EU razmatraće danas na samitu u Geteborgu budućnost obrazovanja i kulture, a založiće se za pravičnije tržište rada i jači privredni rast.

Cilj skupa pod nazivom “Socijalni samit” je da pruži nove podsticaje članicama EU da omoguće građanima pristup radnim mjestima, uz fer uslove rada i da tržište rada bude konkurentno dok se suočava sa globalnim i demografskim promjenama.

Očekuje se da će na samitu učestvovati više od 20 lidera EU i da će biti usvojen paket preporuka pod nazivom “Evropski stub društvenih prava”, koji predstavlja vodič za članice kako postići bolje društvene sisteme, javlja DPA.

Preporuke, koje nisu obavezujuće, pozivaju na bolji pristup tržištu rada, pravednije uslove rada, kao i plate koje mogu da pruže “pristojan životni standard”, kao i društvenu zaštitu uključujući zaštitu djece, zdravlja i pomoć u stambenom zbrinjavanju beskućnika.

Lideri će, takođe, učestvovati na ručku kome će domaćin biti predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk, na kome će se razgovarati o obrazovanju i kulturi.

Očekuje se da će lideri EU na marginama ovog skupa razgovarati o “Bregzitu”, a britanski premijer Tereza Mej imaće odvojen bilateralni susret sa Tuskom.

Check Also

IRF organizuje konferenciju “Izvori finansiranja zelene i digitalne tranzicije i unapređenja infrastrukture sjevernog regiona”

Uz podršku Delegacije EU u Crnoj Gori i Kancelarije za evropske integracije, 29-30. novembra u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *