280 miliona razloga da izbjegnete ulaganje u ethereum

Dodajte komentar

Istorijski gledano, berza je najveći stvaralac bogatstva. Na dugoročnom nivou, akcije imaju tendenciju da godišnje povrate oko 7 odsto vrijednosti, što uključuje i reinvestiranje dividendi. Pored toga, cijene obveznica, zlata, nafte i nekretnina beleže spor napredak zbog prilagođene inflacije.

Vrijednost kripto-valuta povećana 1.000 odsto

Ali, tokom 2017. godine, koja je označena godinom kriptovaluta, digitalne valute, poput bitkoina i ethereuma su ovu mantru izokrenule naglavačke. Ukupna vrijednost više od 1.200 digitalnih valuta je skočila sa 17,7 milijardi dolara na početku godine na oko 192 milijarde dolara (podaci od 12. novembra), što je oko 1.000 odsto dobitka za samo nešto više od 10 mjeseci.

Uspjeh kriptovaluta je predvodio bitkoin, koji ima ubjedljivo najveću tržišnu kapitalizaciju od 95 milijardi dolara i ethereum, koji je porastao za skoro 3.700 odsto od nastanka do danas. Bitkoinov napredak je posljedica njegove veličine, pionirske pozicije i činjenice da većina trgovaca i investitora prihvata ovu valutu kao sredstvo plaćanja. S druge strane, ethereumov napredak u toku 2017. godine je u potpunosti zasnovan na potencijalu njegove blockchain tehnologije. Enterprise Ethereum Alliance trenutno ima više od 150 organizacija, uključujući devet dobro poznatih kompanija, koje testiraju verzije ethereumovog blokchaina u finansijskim, industrijskim i energetskim projektima različitih razmjera.

Ono što čini ethereum toliko drugačijim od svake druge blokchain tehnologije je njegovo uključivanje “pametnih ugovora”. To su kompjuterski protokoli ugrađeni u blockchain, koji olakšavaju verifikaciju i sprovođenje pregovora o ugovoru. Drugim riječima, pomažu u postupcima finansijskog lanca snabdijevanja i postupcima usklađenosti na siguran i efikasan način. Sa toliko organizacija, koje testiraju ethereumov blockchain, postoje šanse da to može postati prvi i glavni izbor za industriju finansijskih usluga.

Drugi put za četiri mjeseca imovina korisnika bila ugrožena zbog ranjivosti ethereuma

Iako bi to moglo da zvuči sjajno na papiru, investiranje u virtuelne valute kao što je ether (digitalni token ethereuma) i dalje dolazi sa velikim rizicima, vrijednim oko 280 miliona dolara.

Kao što je objavio CNBC, oko 280 miliona dolara etera je prošle nedjelje zamrznuto zbog ranjivosti u kriptovalutnom novčaniku – Parity-ju. Prema sigurnosnom upozorenju Parity-ja, ova ranjivost je omogućila korisnicima da promijene kod i postanu vlasnici tuđih novčanika. Stvari su se dodatno pogoršale kada je korisnik eliminisao novčanik i izbrisao kod, zamrzavajući približno 280 miliona dolara vrijednu imovinu ethera. Zbog ove akcije, korisnici nisu mogli da izmjeste svoju virtuelnu valutu iz novčanika i nejasno je kada će se problem riješiti. Da li bi se ovo ikada desilo sa investicijama na berzi? Teško.

I to nije jedina sumnjiva instanca ulaganja u ether. Parity je u julu objavio da su hakeri pristupili kriptovalutnim novčanicima korisnika i tako ukrali oko 32 miliona dolara vrijedne ethere. Parity posebno ukazuje na ranjivost višepotpisne (multisignature) tehnologije. Drugim riječima, ovo je drugi put za četiri mjeseca da je imovina korisnika bila ugrožena zbog ranjivosti ethereuma.

U junu ove godine, cijena ethera na GDAKS berzi se kretala od 319 do 0,10 dolara u sekundi, ali se povratila nekoliko minuta kasnije. Prema riječima portparola GDAKS-a, nakon ovog događaja, obiman zahtev za prodajom athera je oborila vrijednost ove kriptovalute na 224,48 dolara, prije nego što je pokrenula 800 naloga za zaustavljanje gubitka. U početku, GDAKS je saopštio oštećenim investitorima da nisu imali sreće i da neće dobiti novac nazad. Međutim, nakon nekoliko dana izloženosti lošem publicitetu, GDAKS se predomislio, i odbacio prvobitnu tvrdnju da nije njihova krivica te da je softver ispravno radio.

Kriptovalute sa sobom nose rizik

Ova tri slučaja opisuju samo neke od problema sa kojima se ethereum suočio u proteklih nekoliko meseci – ali postoji daleko veća zabrinutost za digitalne valute u cjelini.

Najvjerovatnije najveće pitanje i razlog zbog kojeg bi trebalo izbegavati digitalne valute, je ta da se većina investitora fokusira na potencijal virtuelnih valuta, a blockchain platforma zapravo nosi stvarnu vrijednost. Pokušaj da se živi od bitkoina bi bio veoma težak, dok je još teža situacija sa etherom, s obzirom da je prihvaćen samo kod jednog većeg prodavca – Overstock.com.

Čak i ako bi se investitori usredsredili na blokchain, nije sigurno koliko će blockchain tehnologija na kraju zaista vrijedjeti, i koliko brzo će biti usvojena.

Regulacija ostaje kao posljednja kritična briga kriptovalutnih sistema. Iako su najave kao što je plan CME Grupe da izlista bitkoin fjučerse do kraja godine, dobra stvar za kriptovalute (i pomažu u potvrđivanju bitkoina kao novog oblika imovine), one, takođe, otvaraju vrata drugim zemljama da ukinu bitkoin. Podsjetimo, Južna Koreja i Kina su nedavno stavile kibosh na početnu ponudu novčića, dok je Kina otišla i korak dalje i najavila zabranu trgovanja kriptovalutama na domaćem tržištu.

Zaključak je da, uprkos snažnim dobicima, koje su bitkoin i ethereum beležili tokom cijele godine, ove digitalne valute bi jednako brzo i lako mogle da nestanu.

Ekonomski online

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *