CRBC gradi i u Hrvatskoj

Dodajte komentar

Kineska državna korporacija China Road and Bridge Corporation (CRBC) najozbiljniji je kandidat za posao izgradnje Pelješkog mosta i sasvim je izgledno da bi u idućih desetak dana trebala biti prihvaćena najjeftinija ponuda CRBC-a vrijedna 2,08 milijardi kuna bez PDV-a.

U ovom trenutku u toku je završna evaluacija sve tri pristigle ponude u Hrvatskim cestama te definitivna odluka još uvijek nije donesena, ali je prema nezvaničnim informacijama Novog lista, kineska državna korporacija vrlo blizu odabiru, kako zbog najmanje cijene koja je gotovo 600 miliona kuna jeftinija od konkurencije, tako i zbog bankarskih garancija te izuzetnih referenci CRBC-a.

U kineskom konzorcijumu su inače i kompanije CCCC Higway Consultants, CCCC Second Higway Engineering i CCCC Second Harbour Engineering.

Kako je od ranije poznato, tri su ponuđača predala svoje ponude u drugom krugu tendera za projekt izgradnje Pelješkog mosta i pristupnih puteva, a osim Kineza, ponude se stigle i od austrijskog Strabaga koji je ponudio cijenu od 2,622 milijardi kuna bez PDV-a te od italijansko-turske zajednice ponuđača koju čini Astaldi s turskom kompanijom Içtas s ponudom od 2,551 milijardi kuna bez PDV-a. Sve tri ponude bile su bitno veće od procijenjene vrijednosti radova od strane naručitelja Hrvatskih cesta, koja je iznosila 1,756 milijardi kuna bez PDV-a.

Ukoliko se potvrdi izbor CRBC-a, biće to najvažniji kineski projekt u Hrvatskoj, a ujedno će se dodatno osnažiti već postojeća prisutnost u regionu kineskog građevinskog diva, koji ima nevjerovatan broj zaposlenih, veći od milion radnika širom svijeta i ima oko 50 ogranaka i ureda u više od 50 zemalja i regija u Aziji, Africi, Europi i Južnoj Americi.

Podsjećanja radi, kineski konzorcijum je izvođač radova na autoputu Bar – Boljare.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *