Wizz Air kupuje 146 aviona od Airbus-a

Dodajte komentar

Kompanija Wizz Air Holdings Plc, vlasnik lowcost avio kompanije Wizz Air, objavio je da je potpisao memorandum o razumevanju (MoU) sa proizvođačem aviona Airbus S.A.S. (Airbus) o nabavci novih 146 aviona iz Airbus-ove A320 familije (72 aviona A320neo i 74 aviona A321neo). Prve isporuke će početi 2022, ali će najveći broj aviona biti isporučen 2025-2026. nakon što se završi isporuka ranije naručenih 110 aviona A321neo koje je Wizz Air naručio 2015. Memorandum ostavlja Wizz Air-u mogućnost da naknadno koriguje narudžbinu i da zamijeni jedan broj naručenih aviona A320neo za A321neo ili obrnuto, već u zavisnosti od sopstvenih potreba u budućnosti.

Prema trenutnim kataloškim cijenama, vrednost naručenih aviona premašuje 17,2 milijarde dolara uz uračunate popuste koje je Airbus odobrio. Narudžbina će postati zvanična onog trenutka kada bude odobrena od strane akcionara Wizz Air-a.

Jožef Varadi, generalni direktor Wizz Air-a kazao je da je Airbus još jednom pružio najbolji izbor aviona, smanjenje troškova, podršku i cijenu.

“Vjerujemo da će avioni Airbus A320neo i A321neo predstavljati prekretnicu za razvoj Wizz Air-a, omogućiće nam da nastavimo sa stopom rasta koja je vodeća u našoj industriji i da širimo naše tržište u Evropi ali i van nje”, rekao je Varadi. “Avioni proizvedeni po naprednoj tehnologiji omogući će da dalje smanjujemo naše operativne troškove dok stremimo svom cilju da budemo aviokompanija sa najnižim cijenama karata i najnižim operativnim troškovima po avionu. Wizz Air će nastaviti da razvija tražnju za putovanjima avionom unutar regiona Centralne i Istočne Evrope i da nudi najniže cijene karata našim putnicima, a u isto vrijeme da isporučuje odličnu uslugu tokom leta u avionima koji su među najmlađima u Evropi”.

Sa ovom novom narudžbinom, ako bude odobrena od strane akcionara Wizz Air-a, ukupan broj naručenih aviona od Airbus-a iznosiće 282, uključujući 8 aviona A320ceo i 18 aviona A321ceo, čija isporuka kreće početkom 2019, kao i 110 aviona Airbus A321neo, sa planiranim početkom isporuke od 2019. i završetkom do 2025.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *