Puč u Zimbabveu: Zemlja ima novog predsjednika

Dodajte komentar

Vojska Zimbabvea saopštila je danas da drži u pritvoru predsjednika te zemlje Roberta Mugabea i njegovu suprugu Grejs, kao i da obezbjeđuje vladine zgrade i patrolira ulicama prestonice Hararea, prenosi AP.

Vladajuća stranka Zimbabvea Zanu-PF objavila je na Tviteru da je bivši potpredsjednik Emerson Mnangagva postavljen za privremenog predsjednika država, umjesto 93-godišnjeg Roberta Mugabea kojeg zajedno sa suprugom Grejs vojska drži u pritvoru.

Rojters, pozivajući se na izvore iz vlade Zimbabvea, navodi da vojska tvrdi da je preuzela vlast u toj zemlji kako bi iskorenila kriminalce koji se nalaze oko predsjednika Roberta Mugabea i izazivaju društvene i ekonomske patnje državi.
Tokom noći se čulo nekoliko snažnih eksplozija u centralnim delovioma Harerea, a njihov uzrok se ne zna.

Uhapšen je i zimbabveanski ministar finansija Ignacijus Ccombo.

Navodi se da je Ccombo vodeća figura u takozvanoj “G40” frakciji vladajuće stranke ZANU-PF, koju vodi Grejs Mugabe, supruga 93-godišnjeg predsjednika koja želi da ga naslijedi.

Očevidac je kazao Rojtersu da su vojnici i oklopna vozila blokirala puteve koji vode ka vladinim zgradama, parlamentu i sudovima u centru prestonice Hararea, kao i da je vidio da stanovništvo nedaleko odatle stoji u redovima ispred banaka.

Vojnici su tokom noći zauzeli sjedište državne televizije ZBC i prema riječima izvora Rojtersa savladali neke od zaposlenih, poručivši ostalima da “ne brinu” pošto su tu došli da bi samo zaštitili televiziju.

Navodi se da je uticajni lider ratnih veterana koji su vodili rat za nezavisnost Zimbabvea Kris Mucvanga pozvao danas Južnu Afriku, druge države juga Afrike, kao i Zapad, da ponovo stupe u kontakt sa Zimbabveom.

Agencija navodi da je Mucvanga pohvalio akciju koju je vojska izvela tokom noći kao “ispravljanje stanja koje je vodilo u provaliju” i dodao da će vojna uprava obezbijediti “bolje poslovno okruženje” nakon godina manjka investicija i ekonomskog propadanja.

Imenovan privremeni predsjednik države

Vladajuća stranka u Zimbabveu Zanu PF saopštila je putem Twitter-a da je Emerkon Mnangagva imenovan za privremenog predsjednika države.

U ostalim porukama navedeno je da su dosadašnji predsjednik Robert Mugabe i članovi njegove porodice privedeni. Stranka je objavila da je izvršena “tranzicija bez krvoproloća”.

Mnangagva je ranije smijenjen sa pozicije potpredsjednika zbog “nelojalnosti”. Komentatori podsjećaju da je on tada smijenjen na inicijativu Mugabeove supruge Grejs, prenio je Bi-Bi-Si.

“Naša meta su kriminalci”

Vojni zvaničnici Zimbabvea saopštili da su preuzeli vlast nad “ciljanim” tačkama – kriminalcima koji okružuju predsjednika te zemlje Roberta Mugabea.

Oni uvjeravaju javnost da je 93-godišnji lider Zimbabvea “živ i zdrav”, prenio je Rojters.

Prema navodima te agencije, vojska je u naoružanim vozilima blokirala ulice Hararea, u kojima se nalaze glavne poluge vlasti- vlada, parlament i sudovi. Za sve to vrijeme građani Hararea išli su na posao, navodi Rojters pozivajući se na izjave svedoka.

Naša meta su kriminalci oko Mugabea, koji čine zločine koji imaju socijalne i ekonomske posljedice u zemlji, a sve s ciljem da se oni privedu pravdi”, izjavio je jedan od vojnih zvaničnika Zimbabvea, General Mojo.

Ambasador: Ništa se ne dešava

Ambasador Zimbabvea u Južnoj Africi Isak Mojo odbacio je sinoć mogućnost da se u Zimbabveu trenutno dešava državni udar i naveo da je vlada u Harareu “nedirnuta” uprkos prisustvu vojnika na ulicama prestonice.

“Ništa se zapravo ne dešava. To su samo tvrdnje na društvenim mrežama”, rekao je Mojo agenciji Rojters.

Svjetski rekorder po dužini ostanka na vlasti

Robert Mugabe na vlasti je u Zimbabveu već 37 godina, po čemu je i svjetski rekorder.

Mugabe sa suprugom Grejs

Prvo je od 1980. bio premijer, potom predsjednik države sa najdužim stažom u Africi, a vjerovatno i u svijetu, ali su ga zbog načina vladavine mnogi optuživali za nasilno gušenje opozicije i uništavanje zemlje.

Prije dvije godine, izabran je za predsjednika Afričke unije, što je izazvalo negodovanje u afričkim zemljama. Bio je vođa organizacije Afrički nacionalni savez Zimbabvea, koji se borio za slobodu crnog domorodačkog stanovništva u tadašnjoj Rodeziji.

Osim po čvrstoj ruci u Zimbabveu, poznat je i po negativnim stavovima na račun zapadnih zemalja.

U periodu od 1964. do 1974. godine bio je u zatvoru.

Uprkos narušenom zdravlju, Mugabe je nedavno izjavio da će razmišljati o povlačenju sa mjesta predsjednika tek kada napuni 100. godina.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *