Održan završni sastanak sa misijom MMF-a

Dodajte komentar

Ministar finansija Darko Radunović i guverner Centralne banke Crne Gore dr Radoje Žugić, sa saradnicima, sastali su se danas sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju predvodi Martin Petri, šef misije za Crnu Goru, a koja boravi u našoj zemlji sa ciljem prikupljanja informacija koje su potrebne za pripremu redovne Misije po članu IV Statuta
MMF-a.

Na sastanku je bilo riječi o trenutnoj ekonomskoj situaciji u Crnoj Gori, sa posebnim osvrtom na fiskalni i finansijski sektor, kao i o projekcijama za predstojeći period i izazovima na planu daljeg unapređenja ukupne ekonomske situacije u zemlji.

Šef misije g. Petri je iskazao zadovoljstvo ostvarenim ekonomskim rastom Crne Gore u ovoj godini, dosadašnjim rezultatima fiskalne konsolidacije, kao i napretkom u segmentu finansijskog sistema. „Budžet za narednu godinu usklađen je sa Fiskalnom strategijom, a istovremeno ste ostvarili odličan napredak kada su u pitanju reforme finansijskog sektora“, istakao je g. Petri i dodao da će najveći izazov za Crnu Goru biti da se zadrži na ovom kursu. „Neophodno je nastaviti implementaciju mjera fiskalne konsolidacije do uspostavljanja pune održivosti i stabilnosti javnih finansija“, istakao je šef Misije MMF-a.

Ministar Radunović potvrdio je da je neophodno istrajati sa implementacijom mjera fiskalne konsolidacije, uz paralelno sprovođenje reformi koje se odnose, prvenstveno, na penzioni i poreski sistem i finansiranje lokalnih samouoprava. Ministar se zahvalio predstavnicima MMF-a na dosadašnjoj, kao i najavljenoj podršci MMF-a u cilju uspješnog sprovođenja reformi u pomenutim oblastima.

Guverner Žugić saopštio je da CBCG, kroz svoje aktivnosti, daje doprinos jačanju stabilnosti finansijskog, a time i ukupnog ekonomskog sistema. U tom pravcu, u kontinuitetu se sprovode aktivnosti na planu uvođenja najbolje bankarske prakse, snaženja supervizijsih kapaciteta i unapređenju regulatornog okvira kojim se uređuje bankarski sektor. „Reforma legislative u ovom segmentu obezbijediće usaglašavanje domaće sa EU regulativom, ali i ojačati otpornost banaka i ukupnog realnog sektora na potencijalne rizike“, saopštio je guverner Žugić.

Sagovornici su se saglasili da postoji izvanredna saradnja između MMF-a, Ministarstva finansija i CBCG i dogovorili da Misija MMF-a, u skladu sa članom IV, ponovo posjeti Crnu Goru u martu naredne godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *