Neto dobit Rosnjefta skočila 80 posto zahvaljujući skupljoj nafti

Dodajte komentar

Najveća ruska naftna kompanija Rosnjeft u utorak je objavila da joj je neto dobit u trećem kvartalu uvećana za 80 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine zahvaljujući rastu cijena sirove nafte.

Rosnjeftova neto dobit u trećem je tromjesečju 2017. dostigla 47 milijardi rubalja (792 miliona dolara). Dobit prije kamata, poreza i amortizacije EBITDA porasla je na 371 milijardu, s 292 milijarde rubalja.

Prihodi su mu u navedenom razdoblju porasli na 1.500 milijardi rubalja, s 1.220 milijardi u istom razdoblju prošle godine, pokazao je poslovni izvještaj.

Takvi poslovni rezultati pripisuju se rastu cijene ruske sirove nafte s područja Urala, iskazane u ruskoj valuti, za 7,5 posto u posmatranom razdoblju.

Ruski naftni div takođe je izvijestio o plaćene ukupno 1,3 milijarde dolara kapare u ovoj godini za razvoj naftnih polja u Iračkom Kurdistanu, gdje su kupili kontrolni udio u naftovodu usmjerenom izvozu i dogovorili razvoj naftnih polja.

Venecuelanskoj državnoj kompaniji PDVSA takođe su isplatili milijarde američkih dolara.

Intenzivno jačanje prisutnosti na inostrtanim tržištima rezultiralo je ogromnim dugovima koji se mjere u milijardama rubalja. U najnovijem poslovnom izvještaju nisu objavili iznos postojećeg neto duga, navodeći tek da je krajem drugog kvartala dostigao 2.200 milijardi rubalja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *