Neto dobit Rosnjefta skočila 80 posto zahvaljujući skupljoj nafti

Najveća ruska naftna kompanija Rosnjeft u utorak je objavila da joj je neto dobit u trećem kvartalu uvećana za 80 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine zahvaljujući rastu cijena sirove nafte.

Rosnjeftova neto dobit u trećem je tromjesečju 2017. dostigla 47 milijardi rubalja (792 miliona dolara). Dobit prije kamata, poreza i amortizacije EBITDA porasla je na 371 milijardu, s 292 milijarde rubalja.

Prihodi su mu u navedenom razdoblju porasli na 1.500 milijardi rubalja, s 1.220 milijardi u istom razdoblju prošle godine, pokazao je poslovni izvještaj.

Takvi poslovni rezultati pripisuju se rastu cijene ruske sirove nafte s područja Urala, iskazane u ruskoj valuti, za 7,5 posto u posmatranom razdoblju.

Ruski naftni div takođe je izvijestio o plaćene ukupno 1,3 milijarde dolara kapare u ovoj godini za razvoj naftnih polja u Iračkom Kurdistanu, gdje su kupili kontrolni udio u naftovodu usmjerenom izvozu i dogovorili razvoj naftnih polja.

Venecuelanskoj državnoj kompaniji PDVSA takođe su isplatili milijarde američkih dolara.

Intenzivno jačanje prisutnosti na inostrtanim tržištima rezultiralo je ogromnim dugovima koji se mjere u milijardama rubalja. U najnovijem poslovnom izvještaju nisu objavili iznos postojećeg neto duga, navodeći tek da je krajem drugog kvartala dostigao 2.200 milijardi rubalja.

Check Also

Završeno spektakularno prvo izdanje Tomorrow konferencije: Više od 21.000 ljudi ispratilo događaj

Završeno je prvo spektakularno izdanje TOMORROW konferencije koja se od 13. do 15. maja održavala …

Leave a Reply

Your email address will not be published.